Jeg fik lyst til at bidrage til klimasnakken her på løbebloggen, da jeg ærlig talt bekymrer mig en del om den sag.
Som blogger kan jeg nå ud til en del mennesker, og synes derfor også, at jeg har en forpligtelse til at sætte klimaet på dagsordenen.

Jeg har derfor listet nogle ideer op her, til hvordan vi løbere kan bidrage til en mere miljøbevist måde at dyrke vores sport på. Også selv om løb ikke kan kategoriseres som yderst miljøsvinsk,  er der plads til opstramning. Det gælder også for mig selv:

Ryd op efter de andre svin 😉
Jeg kan med god samvittighed sige, at jeg aldrig smider affald i naturen eller på gaden, og jeg bliver faktisk vred inden i, når jeg ser skrald, der ligger og flyder. Er du også en sand helgen, så vær ikke for fin på din løbetur, til lige at samle lidt skrald op og smide det ud. Og ser du et skraldesvin i aktion, så sig gerne følgende til vedkommende: ”Du tabte noget!”. (Jeg garanterer ikke udfaldet af bemærkningen, men blodtud eller ej, er det dig der har fat i den lange ende).

Brug løbeturen som transportmiddel
Indlysende og oplagt valgmulighed, som nogle allerede benytter sig af, men mange ‘glemmer’ i en travl hverdag. Men sætter du det lidt i system, er det en meget miljøbevidst transportform, som naturligvis kommer din egen løbeform tilgode. Har du fx. langt hjem fra job, kan en løsning være at tage bus/tog noget af vejen og så stige af de ønskede kilometer fra dit hjem.
Jeg ved at mange virkelige gode løbere som bla. Anna Holm og Sarah Erbst Ledet, ofte benytter løb som transportform, fordi de skal løbe mange ugentlige kilometer og på den måde slår to fluer med et smæk.
Klogt og tidsbesparende.
Og med et par løbesko i et roligt tempo, kan man løbe meget langt på literen.

 

Undgå plastickrus- og flasker
Plastic er no-go hvis du tænker på miljøet. Så hop med på bølgen og drop brugen af plastic. Der findes heldigvis andre alternativer – fx.  metaldunke eller vand fra hanen. Men er din drikkedunk, som de fleste andres, af plastic, så kan den heldigvis bruges masser af gange. Når dens levetid er slut, så husk at putte den i den rigtige affaldsspand til hård plast.

Mange motionsløb er heldigvis begyndt at servere vand og energidrik i andre typer kopper end plast, men skulle du støde på det under/efter et løb, så få hellere en refill end at tage to-tre nye kopper.

Køb også helst energi i pulverform på brev, hvis du absolut er til den slags, fremfor en allerede opblandet flaske. På den måde bliver det faktisk også billigere for dig i det lange løb. Men man kunne nu også overveje at koge et æg eller blende en smoothie….;-)

Kollektiv tankegang
Det er bare super let at sætte sig bag rattet, og suse afsted alene i bilen til et motionsløb. Men tænk på hvor let og berigende det er, hvis vi var bedre til at følges og samle hinanden op på vejen! Så slipper man også for at trafikken stopper og undgår at ens opvarmning sker ved at styrte stresset afsted fra p-båsen,  for at nå løbspladsen inden startskuddet går.
Og co2 halveres 🙂

Genbrug af elektroniske gadgets
Mange løbere har en forkærlighed for løbegadgets, og skifter jævnligt udstyr. Hvis det gamle ikke sælges videre, (da det jo er håbløst umoderne efter et års tid), eller fordi det er i stykker, så undgå for alt i verden at smide det ud, da det forurener helt vanvittigt ved afbrænding. Det næstbedste efter genbrug, er at aflevere det på genbrugsstationerne eller at få det afhentet via storskrald i den røde boks (tilegnet bla. elektronik).


Styr lige dit shoppegen!

Et ømt punkt for rigtig mange løbere er, at shopping af løbetøj gør lykkelig! (Det er videnskabeligt bevist, men et af de totalt håbløst design af hjernen!!).
Tænk dig gerne om en ekstra gang, før du køber, og tænk også i genbrugsbaner – både den ene og den anden vej. (Måske ikke lige med undertøjet, men jeg er nok lidt sippet der!?)

Løb og køb lokalt
At fise til Alperne for at løbe et løb, er naturligvis balsam for sjælen, men ikke naturen. Det er noget vi er mange der kunne stramme op på (også ikke-løbere). Vil vi spare på naturens ressourcer og på co2 udslippet, så løb og køb lokalt.

Doner dine gamle løbesko til velgørende formål
Ofte kan et par udjoggede løbesko sagtens bruges til at gå i, eller fungere som et federe alternativ til et par havesko. Har du allerede nok af dem på hylderne, så undlad at smide skoene ud. Doner dem i stedet til et godtgørende formål i form af genbrug. De kan afleveres rengjort til fx Røde Kors eller ved at gå ind i Kaiser Sport og Ortopædis butikker i Brønshøj eller Slagelse.