Tænker du nogensinde over alle de dufte du møder på din vej på en løbetur? Og om der er forskelle på hvornår på døgnet du løber?

Blomster udsender nemlig dufte på vidt forskellige tidspunkter af døgnet, for at lokke insekterne til at bestøve dem, og derfor kan du ikke være sikker på, at hybenroserne dufter HVER gang du render forbi.

Jeg elsker denne årstid allermest, da der dufter himmelsk, uanset om jeg er i haven eller løber rundt om mosen. Det kan nærmest føles helt meditativt at tage en ordentlig inhalering gennem næsen, når jeg passerer hylden (før de selvproducerende kratluskere får klippet blomsterne dem ned og lavet saft). Det hænder faktisk, at jeg stopper op og lukker øjnene, mens jeg nyder hvad duften gør ved mig: Husk her at orientere dig, om der er en større flok af de små insekter i nærheden, inden du for alvor snuser ind! Den fejl har jeg lavet 😉

Det er ikke altid jeg ved, hvor de skønne dufte kommer fra, men kan bare konstatere at der dufter forskelligt, afhængigt af hvornår på dagen jeg løber. Jeg læste på nettet, at nogle blomster udsender mest duft om natten, hvor de prøver at lokke natsværmere til, hvor andre blomster udsender mest duft om dagen for at fange biernes opmærksomhed. Når de ikke udsender dufte konstant, skyldes det, at det er hårdt for planten at dufte kraftigt hele tiden, og derfor doserer deres aromaer til de rette tidspunkter. Her minder dyr og mennesker så en del om hinanden, da kvinder dufter mere tiltrækkende på mænd omkring ægløsning!

Jeg har prøvet at finde frem til hvad forskellige dufte i naturen gør ved os mennesker, så fremover kan du jo planlægge at løbe i skoven, hvis du fx. trænger til et boost af fyrtræsduft for at blive frisket op og få styrket sindet. Du kan også overveje at købe dem som æteriske olier og putte i badekarret, hvis du hellere vil slappe heeelt af imens:

Eksempler på dufte og deres effekter:
Citrus: Giver energi og godt humør
Fyrtræ: Frisker dig op og styrker sindet
Cedertræ: Afslappende og beroligende og stressdæmpende
Krydderurter: Fremmer koncentrationen
Jasmin og Lavendel: Virker beroligende og afslappende
Ylang ylang: skærper din seksuelle udstråling, gør dig afslappet og virker seksuelt stimulerende (pas på med den en mørk aften om mosen 😉 )
Rose: Virker harmoniserende og dæmper sorg, stress og uro
Eukalyptus: Løfter humøret og virker opfriskende
Kamille: Virker beroligende og søvndyssende
Hyldeblomst: Både beroligende og opfriskende! Der må du snuse dig til hvad den gør for dig…

De andre ‘dufte’:
Der er tonsvis af andre dufte/lugte du møder på din vej. Den jeg husker bedst, er en duft der er meget gennemtrængende – og om jeg egentlig kan lide den afhænger af, om det er til en julefrokost 1. juledag eller under et topvarmt 5 km Havneløb i august 2015: Friture og fiskefilet. Den kraftige lugt af friture fra restauranten 500 m før målstregen, sugede nærmest den sidste energi ud af mig og kvalte mig langsomt i den stegende sol, mens kvalmen indtog min krop.

Og så er der et andet ‘problem’ som jeg nok bliver temmelig upopulær af at nævne: Massiv rød røg fra nødblus, som har invaderet store motionsløb, da de bruges som heppe-midler. Det er ikke kun lugten og følelsen af at trække den røde røg ned i lungerne, men ligeså meget det, at man ikke kan se noget, og nærmest bliver kvalt i farve- og luftpartikler, når man har allermest brug for en ren og stor indånding. Jeg kan godt se det festlige i det for tilskuerne, men for løbere er det en slags mareridt hver gang 😉 Musik, konfetti, hujen og klapsavler er også dejligt 🙂

En nybagt hundelort kender vi alle lugten af, men den er heldigvis hurtigt passeret, med mindre du har plantet din ene ‘Puma Ignite’ i den………

Og én selv dufter jo af violer hele vejen rundt på en løbetur, så her er man altid i godt selskab……

Hvilke dufter holder du mest af at møde på din vej?

Dufte i naturen...