Jeg er vist det man kalder en PR-rytter. Det står 100% for egen regning, da jeg altid glæder mig over andres succeser, uanset hvad målet har været. Men for mit eget vedkommende, så er en god tid til et konkurrenceløb, i aller højeste grad noget der motiverer mig.

Se nu bare på mit 4 ugers natron forsøg. Hvem gider drikke en daglig tår af noget, der smager af gylle, hvis det ikke var for effektens skyld? Tænk bare på grøn te! Okay, jeg indrømmer at det ikke kun har med præstation at gøre i dette tilfælde, men at jeg faldt for de mange andre positive ting, som det efter sigende skulle være godt for. De effekter der har været, kommer jeg mere tilbage til i et andet indlæg.

Tilbage til det med fart. Jeg jublede i dag, da mit Garmin Forerunner 620 viste at mit Vo2 Max var steget fra 53 til 54. Omsat kan man kalde det konditallet. Mit ur er så smart, at det måler hvordan mit puls agerer i forskellige tempi, og dermed kender den min iltoptagelse og kommer med mit nuværende niveau, som gennem vinteren har ligget lidt lavere end i sommer. I dag steg det så til 54. Min iltoptagelse kan ikke stå alene, da jeg i et 5 km løb, også har brug for udholdenhed. Dvs. evnen til at løbe langt uden den klods om benet, man kalder mælkesyre. Det er en helt anden snak, som jeg vil komme ind på en anden dag.

Som I kan se på billedet ovenfor, så vil et Vo2 Max på 54 give et estimeret billede af, hvad jeg ville kunne forvente at løbe forskellige distancer på. Det er naturligvis ikke 100% præcist, men passer inden for et halvt minut +/-  på de korte distancer, er min erfaring. Jeg løb 19.16 til Nytårsløbet på et Vo2 Max på 53, så helt skævt er det nok ikke. Ens loft for den maksimale iltoptagelse er genetisk, og når nye løbere hurtigt kommer i form, så er det primært iltoptagelsen der har flyttet sig.

Så der er mange gode grunde til også at træne sin udholdenhed. Af samme grund glæder jeg mig til at løbe 18 km i langsomt tempo i morgen. For jeg ved at det batter. Og så kan jeg nyde det lidt undervejs, da der både er tid til at trække vejret og få en på opleveren, da jeg sjældent ved hvor skoene fører mig hen på forhånd

Hvis du i nyere tid har deltaget i et løb, så klik på beregneren her og se hvor din kondi ligger på nedenstående skala. Beregneren er baseret på en Coopertest, dvs hvor langt du kan løbe på 12 minutter. Så det forudsætter at du kan sjusse dig frem til det, hvis du altså ikke lige har taget testen:-)

konditalskema
Konditallet er som sagt ikke alt, så bliv ikke slukøret hvis du ligger lavt. Måske har du en super udholdenhed, som gør at du overhaler de andre til sidst i løbet, når de er angrebet af mælkesyre 🙂

————————————————————————————————————————-

Psst. Husk at jeg har en lodtrækning kørende om to startnumre til Spartas “MINI Cityløb”. Konkurrencen slutter den 8. april, hvor vinderne offentliggøres på bloggen.

 

Yes, hvis du genkender noget af ovenstående, så er det fordi at indlægget har været delvist på før, men grundet it-udfordringer blev det ikke vist rigtigt. Og gentagelse fremmer forståelse 🙂