Hvis jeg som løber var et dyr, ville jeg ligne en stækket høne, der prøver at lette! Det er der videoevidens for, selvom jeg pure nægtede, da en god løbekammerat prøvede at beskrive min løbestil en dag. Hrmf!!! Det har gjort mig meget opmærksom på særligt mine arme, da jeg rent faktisk går en del op i løbeeffektivitet.

Af en eller anden grund, har mine albuer modpoler til resten af kroppen, så de bliver afstødt og flagrer ud i luften. Jeg prøver jo ikke at lege bodybuilder, men jeg kan seriøst ikke få dem ind til kroppen, uanset hvor meget jeg prøver 🙂 Der er dog et lille trick, jeg er begyndt at bruge, som du kan læse om længere nede i teksten.

 

For nylig var jeg medforfatter til en artikel i LøbeMagasinet, hvor jeg prøvede at kategorisere de mange forskellige typer armbevægelser, jeg har observeret hos andre løbere. Det er faktisk ret underholdende, da INGEN løber ens.

Hvilken slags løber er du? Skriv gerne en kommentar på Facebook, fordi det er piv-sjovt at læse om 🙂

Riverdanceren
* Man ser løbere med arme, der hænger nede langs kroppen, som to døde pølser. Nærmest som om de er i færd med en gang riverdance. Armene er helt uden funktion i dette tilfælde.

Bokseren
* Arme, der bliver trukket helt op til hagen, som en bokser i kamp.

Dinoen
*’Dinosaurarme’, der er trukket forkrampede op, men uden den mindste bevægelse. Eventuelt med håndled der slasker.

Hønen
* Én eller begge albuer, der flagrer frit i luften, så man ligner en stækket høne, der prøver at lette.

Armkrogen
* Arme, der får hele overkroppen til at rotere, fra side til side, som ved en god gang “Sejler op ad åen”.

Rytmeboksen
* Håndled der svinger ud til siden, når armen er foran. Som i et godt ‘knips’.

Den ‘almindelige’
* Og så er der selvfølgelig de mest ‘almindelige’ armbevægelser, hvor armene bevæger sig stille og roligt frem og tilbage.

Det pudsige er, at armenes egentlige funktion, ved alt andet end sprint, udelukkende er til for at holde balancen. Derfor bør de ikke være til mere gene end højst nødvendigt. Enhver bevægelse der ikke er hensigtsmæssigt for den dynamiske løbestil, trækker jo effektiviteten ned.

Hvordan bliver du så mest effektiv?

* Træn din core, så du har en muskulatur, der støtter dig i den gode løbestil.

* Underarmene bør bevæge sig, ligesom stængerne der driver hjulene på et gammelt damplokomotiv, så de hele tiden bevæger sig i det samme plan, parallelt med skinnerne.

* Tænk på, at jo lavere du sænker hænderne, jo længere skridt vil du komme til at tage. Lange arme giver lange skridt, og det er ikke nødvendigvis optimalt for den rette kadence, der hjælper dig hen mod en mere effektiv løbestil.

* Et godt råd til at holde albuerne tæt til kroppen er, at dreje begge håndled en smule, så håndfladerne peger mere op ad. Det kan føles lidt unaturligt til at starte med, men bliver hurtigt en vane.

* Forestil dig, at du har en løbejakke på med en lynlås, der er lynet. Når du løber, må dine hænder ikke krydse lynlåsen foran.

* Slap af i arme og skuldre, så godt du kan. Spændinger forplanter sig i resten af kroppen, og kan sågar starte med en spænding helt ude i hænderne.

Uanset hvad, så husk at nyde din træning og dine løbeture, selvom det ser fjollet ud. Jeg ville give mit ene ben væk, for at kunne løbe i øjeblikket….. selvom jeg måtte hoppe på et ben som Snøvsen.

Snøvsen