Det er nok ikke det spørgsmål de fleste tænker over, når de sætter tænderne i et stykke and juleaften! I hvertfald ikke lige mens man sidder der og hygger med familien, med sovs ned ad hagen og julelys i øjnene. Jeg kan selv være totalt skruppelløs, hvad kalorier angår – mens jeg spiser dem –  og så går jeg og dunker mig selv lidt i hovedet, hvis vægten har sneget sig på efterfølgende. Det er som om den altid kommer med et par dages forsinkelse, men indtaget skal selvfølgelig også gennem 5 kilometer lange tarme, før kroppen ved hvad der skal i hvilken retning 🙂

Men pyt med selve vægtforøgelsen. Det er moderne at have lidt røv, og kinderne ser også mere sunde ud med en portion ris a la mande i hver side. For det er jo farten, det handler om, når man er mig, og når 3. afdeling af Frost Cup  skal løbes den 7. januar, så er det ris til egne røvballer, hvis vægten stiger i julen. Der bliver jeg altså lidt irriteret på mig selv.

Jeg nægter naturligvis at gå på kompromis med julemaden. Det står knivskarpt og jeg går all in. Så jeg vender den lige om: Hvor mange kilometer skal jeg egentlig løbetræne, for at kompensere for sådan et måltid? Det er skægt at regne på og måske brugbart for andre end mig selv:

Den skægge beregning
Jeg Googlede lidt og fandt frem til, at et gennesnits-julemåltid svarer til ca. 1300 kalorier. Der indgår and, flæskesteg, kartofler i alle afskygninger, sovs, rødkål, drikkevarer, ris a la mande mv.

Mit eget daglige kaloriebehov er selvfølgelig lidt svingende, men jeg fandt denne beregner, der hjalp mig lidt på vej. Jeg skal ifølge beregningen have 2.122 kalorier om dagen, for at holde vægten ved lige. Ergo er der forholdsmæssigt ret mange kalorier i det måltid julemams. Men uuuuhhhhh det smager godt.

Hvor langt skal jeg så løbe?
På ‘Aktiv Trænings’ hjemmeside, fandt jeg så denne beregner, der fortæller hvor meget du forbrænder på ens ønskede sportsgren på x antal minutter, afhængig af din vægt og køn (det er selvfølgelig cirkatal), men den giver nok en ret god indikation af sandheden. Der står ikke om man spurter eller løber i Hechmann-træningstempo, men jeg skyder på et sted midt imellem.

Jeg skal løbe ret præcis 120 minutter, for at forbrænde mit julemåltid. Det er en temmelig lang tur for mig, så jeg tillader nok at bide den over i flere hapsere 😉 Men det kunne da være dejligt med en langt tur 1. juledag, hvis vejret tillader det. Hvis jeg fik mandlen, så snupper jeg lige en bakkesprint også! 😉

Hvad kan man ellers kaste indenbords?
Der findes nok ikke de lækkerier jeg IKKE har smagt, og nu gik der lige sport i den med beregneren, så her kommer listen over mine favoritter, når jeg er rigtig lækkersulten:

  • 1 skål kagecreme fra Dr. Oetker (ja, den er go’ nok), i alt 480 kalorier.  Svarer til 40 min. løb! 
  • Cappucino med sødmælk 60 kalorier (30 kalorier med skummetmælk, men det er badr!). Svarer til 6 minutters løb! Perfekt!
  • 1 croissant i almindelig størrelse, 297 kalorier. Svarer til 25 minutters løb
  • 1 glas glögg med hele balladen (også mandlerne man altid kløjs i), 180 kalorier. Svarer til 17 minutters løb (puha jeg skal løbe langt i december så!)
  • Lille softice i vaffel, 150 kalorier. Svarer til 14 minutters løb! Jeg skal da spise nogle flere is til sommer

 

Nok om mine laster. Jeg glæder mig bare over, at jeg rent faktisk er løbende, og endda føler godt overskud for tiden.
Årest firmajulefrokost med Kaiser Sport og Ortopædi er på lørdag og aftenen før 2. afdeling af Frost Cup. Og løbenørder er på ingen måde kedelige, så kryds fingre for at jeg finder startstregen inden søndag morgen kl. 10 🙂

Hold øje på Facebook, hvor jeg i nærmeste fremtid udlodder startnumre til Copenhagen Half marathon 2018, som naturligvis er den perfekte julegaveide til løberen der har alt 🙂

 

Foto: Stine Sophie Winckel