Kære blog-læser og løberven

Jeg har brug for din hjælp. Jeg er blevet kontaktet af en journalist, der arbejder for et kendt dansk sundhedsmagasin (må ikke offentliggøres…ulalala), som gerne vil have mig til at bidrage til en stor artikel med de bedste løbetips fra bla. mig og andre udvalgte i Danmark til efteråret. Jeg har selv rystet nogle ud af ærmet, som du kan læse nedenfor. Men jeg vil vildt gerne have dit allerbedste tip, som dermed måske kan komme med i bladet 🙂 Jeg smider et startnummer i nakken på to af jer til  Strandparksløbet  d. 1. juli, som tak for de tips jeg får ind.

Skriv dit tip i kommentarfeltet på Facebook allerede senest søndag d. 14. juni 🙂

Her kan du læse de 7 råd,  jeg selv har skrevet indtil videre:

* Det du træner, er det du bliver god til. Derfor løber jeg altid, og krydrer med forskellige ruter, samt spændende og afvekslende træningspas. Jeg har en træningsplan, men er aldrig for højtidelig til at lave den om, hvis der er noget der passer mig bedre den dag 🙂 Og sådan har jeg det ofte. Jeg bliver aldrig overbelastet, grundet min egen regel om kun at løbe hver anden dag. Det kan være ok at kombinere med andre sportsgrene, blot de ikke laver rod i din restitution eller træder i stedet for løbedagene. Jeg kan godt i ny og næ finde på at lave “aktiv restitution” som betyder at jeg lunter en tur i meget roligt tempo. Dette har en positiv effekt på restitutionen, således at processen speedes lidt op. For utrænede er det bedst at gå en tur, fremfor at løbe disse dage.

* Aldrig har jeg været så godt løbende, som efter jeg satte intensiteten i min træning ned. Langt og langsomt øger din fedtforbrændingsevne og dermed lærer du din krop at løbe længere på literen. Dette kombinerer jeg med at løbe intervaller en gang ugentligt og samt noget tempotræning. Intervaller kunne være 3 runder “10-20-30” eller 4×1000 m i et tempo, hvor jeg kan holde farten i alle intervaller. Så kombinerer jeg nemlig en god udholdenhed med en god iltoptagelse. Jeg træner primært efter Hechmann-metoden, der bygger på disse principper.

* Knib for pokker! Mange kvinder afholdes fra at løbe, fordi bækkenbunden er blevet for svag. Ofte efter graviditet. Så vil du undgå de tabubelagte gyldne dråber på din løbetur, så gør knibeøvelser til en fast tradition i din hverdag. Mænd får også glæde af at knibe. Der er rent faktisk skrevet en bog der hedder “Fra regnorm til anakonda”:-)  Der er udviklet en dansk knibe app “GynZone”, som jeg varmt kan anbefale.

* Varm op inden alle motionsløb. Jo kortere et løb du deltager i, jo længere skal du bruge på din opvarmning. Ellers kommer du i iltgæld fra starten af, da de fleste mennesker presser sig selv til et løb. Og du vil brænde ud alt for hurtigt og syre til. Inden et 5 km løb, varmer jeg op 30-40 minutter. Jeg starter med langsomt løb og øger stille og roligt tempoet, og slutter af med lidt teknisk træning, så som 3 x stigningsløb der slutter i mit konkurrencetempo, klassiske hælspark og høje knæløft – kun for dem der har lavet knibeøvelser 😉

* Sørg for at huske din restitution. Jeg løber kun hver anden dag, og vægter restitution meget højt. Mange træner for meget og kroppen bliver langsomt nedbrudt med overtræning til følge. Tegnene kan være dårlig søvn, lavt energiniveau, flere skader og på sigt manglende lyst til træning. Selve træningen nedbryder din krop, og herefter kommer restitutionsfasen hvor du opbygger igen, og efterfølgende superkompensations-fasen, hvor du bygger ovenpå og bliver endnu bedre. Dette er det bedste tidspunkt at træne igen. Hvornår det indtræffer er individuelt, men jo bedre form, jo hurtigere er du restitueret.

* Vil du gerne være en hurtigere løber, så vil et vægttab på 1 kg, betyde at du bliver 2,5 sekunder hurtigere pr km. i snit. Det er meget hvis du smider 10 kg, og før har løbet 5 km på 30 minutter. Du vil derfor løbe over 2 minutter hurtigere, blot pga vægttabet. Min vægt svinger med max 1 kg , da jeg ofte deltager i løb og gerne vil vide hvilket tempo jeg skal løbe i og gerne vil løbe godt. Min vægt kan principielt løbe løbsk ligesom alle andres, men tager jeg et kilo på, er det nemmere at regulere end hvis jeg først reagerer efter 4 kg. Så det er aldrig uoverskueligt. Jeg har vejet 8 kg mere end jeg gør nu, før jeg fik børn, og var ikke helt ligeså opmærksom som jeg er i dag. Men det giver et stort velvære og en god tid. Og så minimerer det tøjkriser 😉 Lidt forfængelig er man vel.

* Løber du for at tabe dig, så sæt farten ned og løb langsomt. Hermed er det din fedtforbrænding du sætter i gang. For nybegyndere, vil lunten i sig selv resultere i, at du kommer op og forbrænder kulhydrat, så start i stedet med at gå nogle lange ture. Vil du kende dine nøjagtige zoner for fedtforbrænding, så kan jeg anbefale testcenteret “Hechmann Sport”.

Jeg er spændt på at læse dit bedste løbetip 🙂