Det er ikke et forsøg på at fange en flue med tungen, men en del af et fast ritual, at jeg fugter læberne, lige inden startskuddet går.

Jeg har flere ritualer, som for mig giver mening og nok nærmere er brugbare rutiner, mere end skøre mantraer eller overtro, som flere af topatleternes, som du kan læse mere om nedenfor.

Men alle mine små ritualer, eller nærmere vaner, har jeg, for at kunne koncentrere mig 100% om løbet, føle mig godt tilpas og ikke blive unødigt generet eller irriteret, mens jeg løber. Og det giver mig tryghed. Uanset hvor irrationelt noget af det kan synes, så giver det mening for mig:

  • Jeg har altid en læbepomade med i løberygsækken, da jeg ikke kan holde ud at have tørre læber og ikke vil bruge energi på at fugte læberne undervejs i løbet. Når jeg pruster og stønner til sidst, så har jeg ærlig talt kun fråde og ingen spyt eller iltoverskud til at fugte læberne. Og jeg tror nærmest, at tørre læber fremkalder en refleks, så man får lyst til at fugte læberne. Så derfor bruger jeg altid læbepomade lige inden løbet. Til Havneløbet, var jeg travlt optaget af fotooptagelserne til en reklamefilm, og fik ikke smurt læberne.
  • Jeg får altid en tør plet i halsen, når jeg starter min opvarmning. Selv om jeg har drukket rigeligt med vand, føler jeg mig helt udtørret, og derfor går jeg nærmest i panik, hvis jeg ikke lige kan tage en lille tår vand af min drikkedunk. Har jeg glemt den, er det noget skidt, og så får jeg travlt med at finde alternative kilder.
  • Jeg skal ALTID tisse IGEN, lige før start. Når man som jeg, har prøvet at tisse i bukserne, før jeg kom rigtig i (knibe)form efter mine to fødsler, så sidder skrækken i mig. Tænk nu hvis det sker igen! Så jeg kan godt tisse af 3 gange inden løbet, selvom jeg egentlig ikke skal. Har tisset de mærkeligste og mest offentlige steder før løbene, for at være på den sikre side!
  • Evidens eller ej, så skal jeg have mit rødbedeshot 2 timer før løbet. Nogle mener, at de positive effekter på fart og udholdenhed kun gælder utrænede mennesker, men indtil det modsatte er bevist, så fortsætter jeg det ritual. Jeg ærgrede mig fx. gul og grøn, da jeg om morgenen før Copenhagen Half Marathon opdagede, at min flaske rødbedeshots i køleskabet, faktisk var en flaske aroniasaft. Men så kunne jeg skyde skylden på den, da jeg ramte muren under løbet.
  • Jeg skal have pæne negle og være nybarberet! Negle på hænder og fødder skal have racelak på (farven er underordnet), da det er en del af min mentale klargøring inden løbet. Og skulle man blive kørt over eller dø af anstrengelse under løbet, så er det altså pænest, når kroppen er nogenlunde fri for uønsket bevoksning hist og pist, når lægerne afklæder mig.


beetroot

Topatleternes ritualer
Mange topatleter har andre faste ritualer eller sågar mantraer inden en stor præstation. Det er en vigtig del af sportspsykologien, at have mantraer eller ritualer, da hjernen genkender signalerne og sætter 100% fokus på det der skal til at ske, fordi den genkender mønstret. Fx. at snøre sin venstre sko før den højre, at kysse korset i sin halskæde, hoppe på stedet på den samme måde hver gang, eller andre helt unikke ting, da det virker tryghedsskabende og skaber sindsro og fokus. Og så er der for mange også en del overtro med i handlingerne.

Jeg har fundet lidt eksempler på ritualer, som nogle atleter bruger:

* Verdens hurtigste mand Usain Bolt peger altid mod himlen, før starten går. Rigtig mange atleter beder en bøn før eller efter de har præsteret.

322744

* Den canadiske svømmer Santo Condorelli giver altid sin far fuck-fingeren, før han hopper i vandet. Se klippet her.

* Liverpools målmand Pepe Reinar, tager altid et glas vin og et par toasts med skinke og ost aftenen før en vigtig kamp.

* Om den tyske fodboldlandstræner Joachim Löws spøjse ritualer træder udenfor kategorien, ved han kun selv, men han er gentagne gange for åben skærm blevet fanget i at stikke klør fem ned i bukserne og lugte til sine fingre eller spise bussemænd!
Den er gået worldwide, men klik her hvis du kan tåle mosten, og se videoklippet.

* Her kan du se en Youtubevideo med 8 besynderlige ritualer, som forskellige atleter benytter sig af. Såsom at drikke sin egen urin! Jeg vil nu nok sige, at mine egne ritualer blegner ved siden af disse 🙂

Spyt ud! Hvilke ritualer har du selv?