Netop det spørgsmål stillede jeg netop ChatGPT i et forsøg på at se, om jeg selv var med på beatet. Som overskriften antyder, var min prompt til GPT temmelig åben og meget lidt specifik. Alligevel fik jeg nogle svar, som kunne bruges:
ChatGPTs svar:
I øjeblikket er der flere bemærkelsesværdige tendenser inden for løb:
Mindful Running: Denne tilgang fokuserer på at være til stede i nuet under løb, hvilket kan reducere risikoen for skader og øge løbeglæden. Ved at sænke tempoet og lytte til kroppens signaler kan løbere forbedre deres præstationer og velvære.
“Naked” Running: Denne trend indebærer at løbe uden teknologiske hjælpemidler som pulsmålere og løbeapps. Formålet er at opnå en mere meditativ og uforstyrret løbeoplevelse ved at fokusere på kroppens signaler frem for data.
Wearable Technology: Selvom “naked” running vinder frem, er der også en modsat trend med øget brug af bærbar teknologi. Løbere anvender i stigende grad smartwatches og fitness-trackere til at overvåge præstationer, hvilket kan motivere og hjælpe med at optimere træningen
Crossløb: Løb i varieret terræn, såsom skove og stier, er blevet mere populært. Denne form for løb udfordrer løbere med kuperet terræn og uforudsigelige underlag, hvilket kan forbedre styrke og udholdenhed.
Obstacle Course Racing (OCR): OCR-løb kombinerer traditionelt løb med forhindringer som klatring, kravling og balanceudfordringer. Denne form for løb er blevet stadig mere populær i Danmark og tilbyder en alsidig træning, der styrker hele kroppen.
Mine egne observationer
Det er jo nærmest uhyggeligt, som jeg selv er hoppet med på flere af de forskellige trends, uden at føle at jeg har ladet mig påvirke af tendenser. Måske du også kan sætte hak ved flere af dem?
De senere år er jeg f.eks. blevet langt mere fokuseret på at løbe i skøn natur, som minder mest om punktet mindfull running og crossløb i et. Gerne off road eller på de helt små stier, der snor sig gennem nåleskove, de bornholmske klipper eller anden vild natur (Utterslev mose går nu også an, selvom jeg kan løbe ruterne med lukkede øjne). Mere end før, sætter jeg pris på at bemærke årstidernes skiften. Når jeg den ene dag løber gennem en skovbund fuld af anemoner og den næste dag vrider om, fordi der ligger så mange blade og gemmer på de skjulte fælder. Det smukkeste ved at komme afsted på sjaskvåd efterårsregnvejrsdag, er nu selve handlingen. Men i solskin er det det bedste i verden, at komme ud at løbe og smile om kap med solen. I frostvejr er det fantastisk at trække den friske luft dybt ned i lungerne, og at høre det knitre under fødderne. Hele året er det dejligt at løbe og det er en fornøjelse at observere de mange skift fra dag til dag, selvom det nogle gange kan føles udfordrende.
Jeg er selv kommet nærmere punktet “naked” running, men havde slet ikke tænkt på det som “en ting” før nu. (U)bevidst glemmer jeg ofte at tage mit løbeur på, for det er ikke afgørende for mig personligt, at have det på overhovedet. Faktisk har jeg det oftest på, fordi det ser prof ud og fordi jeg er løbetræner 😉 Jeg bruger nemlig ikke Strava eller data fra uret til noget som helst selv. I højere grad er jeg vild med at mærke, hvor kroppen er lige nu, og kender temmelig præcist mit tempo udefra kropsfornemmelse og vejrtrækningsrytme. Det kommer også med erfaringen. Derfor har det været meget nyttigt at anbefale nye løbere at løbe med løbeur, da mange ellers løber alt for stærkt i træningen.
Jeg har godt observeret nogle modsatrettede trends, hvor flere går vanvittigt meget op i løbegadgets. Jeg har som sagt også selv været derop dér, men det er med tiden trådt mere i baggrunden.
Selvom ChatGPT ikke er så gammel at det er årringene der trykker, har den jo fat i noget rigtigt. Men den er jo også et produkt af os selv.
Carbonsko og stack height
Jeg synes dog ChatGPT sprang en vigtig trend over. Hvis jeg havde spurgt chatten om hvad der trender indenfor løbesko specifikt, så ville svaret nok have været: Carbonsko (let og responsivt materiale), og stack height (De lag en løbesko er bygget op af mellem fod og underlag). Men det er nu min egen observation.
Tidligere var det primært HOKAS sko der var kendt for deres enorme opbygning, men idag er det mere reglen end undtagelsen, at brandsene kommer med sko, der øger mennesket gennemsnitshøjde synligt. Som bankdame kan jeg godt regne højden ud, men jeg tør ikke bevæge mig ud i hverken forklaring om carbon- eller stack height-tendenser. Det lader jeg derfor Thomas Christoffersen om. Han er sundhedsfaglig chef hos Kaiser Sport & Ortopædi, og har deltaget i en alletiders podcast for MOVV om emnet. Varm anbefaling til podcasten herfra! Jeg elsker når der nørdes på den måde.
Hvis du har tænkt over andre aktuelle tendenser, så skriv en kommentar eller send en mail til runforfun@juliecarl.dk. Så kan jeg putte den med på listen over varme emner.
Hav en forrygende dag
Julie
Læg en kommentar