Inspireret af et af mine tidligere blogindlæg, kan du her læse lidt kalorienørderi, hvis du som jeg, elsker at gå ombord i julemaden.

Hvor langt man skal løbe for at forbrænde julemiddagen, er nok ikke det spørgsmål de fleste tænker over, når de sætter tænderne i et stykke and juleaften!
I hvertfald ikke lige, mens man sidder der og hygger med familien (eller alene i sin coronaisolation!), med sovs ned ad hagen og julelys i øjnene. Jeg kan selv være totalt skruppelløs, hvad kalorier angår, mens jeg spiser dem,  og så går jeg og dunker mig selv lidt i hovedet efterfølgende.

Men pyt med vægtforøgelsen, for det er jo moderne at have lidt røv, og kinderne ser også mere sunde ud med en portion ris a la mande i hver side. Men det går ud over løbeøkonomien og så er det straks en mere alvorlig sag, hvis man går lidt op i den slags 😉

Jeg nægter naturligvis at gå på kompromis med julemaden. Det står klart og jeg går all in. Så jeg vender den lige om: Hvor mange kilometer skal jeg egentlig løbetræne, for at kompensere for sådan et måltid? Det er skægt at regne på og måske brugbart for andre end mig selv:

Den skægge beregning
Jeg googlede lidt og fandt frem til, at et gennesnits-julemåltid svarer til ca. 1300 kalorier. Der indgår and, flæskesteg, kartofler i alle afskygninger, sovs, rødkål, drikkevarer, ris a la mande mv.

Mit eget daglige kaloriebehov er selvfølgelig lidt svingende, men jeg fandt denne beregner, der hjalp mig lidt på vej. Jeg skal ifølge beregningen have 2.122 kalorier om dagen, for at holde vægten ved lige. Ergo er der forholdsmæssigt ret mange kalorier i det måltid julemams. Men uuuuhhhhh det smager godt.

Hvor langt skal jeg så løbe?
På ‘Aktiv Trænings’ hjemmeside, fandt jeg så denne beregner, der fortæller hvor meget man forbrænder på sin ønskede sportsgren ved x antal minutter, afhængig af din vægt og køn (det er selvfølgelig cirkatal), men den giver nok en ret god indikation af sandheden. Der står ikke om man spurter eller lunter, som jeg altid prædiker om at man bør gøre, på store dele af løbeturen.

Jeg skal løbe ret præcis 120 minutter, for at forbrænde mit julemåltid. Det er en temmelig lang tur for mig, så jeg tillader nok at bide den over i flere hapsere 😉 Men det kunne da være dejligt med en lang tur 1. juledag, hvis vejret tillader det. Hvis jeg får mandlen juleaften, så snupper jeg lige en bakkesprint også! 😉

Hvad kan man ellers kaste indenbords?
Der findes nok ikke de lækkerier jeg IKKE har smagt, og nu gik der lige sport i den med beregneren, så her kommer listen over mine favoritter, når jeg er rigtig lækkersulten:

  • 1 skål kagecreme fra Dr. Oetker (ja, den er go’ nok), i alt 480 kalorier.  Svarer til 40 min. løb! 
  • Cappucino med sødmælk 60 kalorier (30 kalorier med skummetmælk, men det er badr!). Svarer til 6 minutters løb! Perfekt!
  • 1 lækker croissant i almindelig størrelse, 297 kalorier. Svarer til 25 minutters løb. 
  • 1 glas glögg med hele balladen (også mandlerne man altid kløjs i), 180 kalorier. Svarer til 17 minutters løb (puha jeg skal løbe langt i december så!)
  • Lille softice i vaffel, 150 kalorier. Svarer til 14 minutters løb! Jeg skal da spise nogle flere is til sommer

Nok om mine laster. Jeg glæder mig bare over at jeg både elsker lækkerier og at løbe, så den kombi er ret fantastisk, og ingen af delene kan undværes.

Med det ønsker jeg jer alle en fantastisk jul med ædegilde og masser af skønne løbeture.

Glædelig jul fra Julie…Hohohoooo!