I lørdags tilbragte jeg et par gode og hyggelige timer på biblioteket, sammen med mine børn og en stak bøger om løb. Biblioteket er jo et genialt koncept, når man som jeg får dårlig samvittighed over at sidde derhjemme foran computeren og google, læse og skrive, mens børnene har restriktioner på deres Ipad! For de får jo firkantede øjne har jeg hørt! Men næeh nej, på biblioteket er det ok at læse i en bog, mens børnene hygger sig og leger.

Jeg sad faktisk og var ganske fordybet i bogen “10-20-30 – Verdens bedste og nemmeste løbetræning”. Grunden til at jeg gerne vil læse den, er at jeg sidste år selv løb efter dens principper – som jeg havde googlet mig til – og de var medvirkende til at jeg på 4 måneder gik fra at løbe 5 km. på 22, 30 til 19.59.

Når jeg så gik lidt væk fra den igen, skyldtes det 100% at jeg fik lavet en submaxtest og dertil hørende træningsplan af Claus Hechmann, som bla. træner flere eliteløbere herhjemme. Jeg valgte at følge hans råd om flere lange og meget langsomme ture, da det skulle øge min udholdenhed betragteligt. Og i planen var der en anden type intervaller. Jeg løb 19.05 min. på 5 km. her i august, så noget har virket 🙂 Men hvis jeg kunne kombinere 10-20-30 principperne, med de lange ture ville det være fantastisk. Så derfor min store interesse i bogen, som jeg kun har læst begyndelsen af endnu.

submax

Submaxtest af Claus Hechmann. Og mig i fuld galop på løbebåndet. Foråret 2014.

De fleste løbere kender til 10-20-30, men kort fortalt er det 2-4 blokke af 5 x 1 minuts intervaller i 30 sekunders almindeligt løb, efterfulgt af 20 sekunders løb i højere tempo og 10 sekunders sprint. Man går 2 minutter mellen hver blok indtil pulsen er faldet, og så i gang igen.

Jeg har altid holdt mest af intervaltræningspas frem for en almindelig løbetur, men alle er forskellige. Dog vil jeg sige at min erfaring med 10-20-30 er at det er sjovt, tiden flyver af sted, det er afvekslende og så får jeg lov til at give den fuld hammer i 10 sekunder ad gangen, så mudder og gåselort står mig om ørerne på stierne i mosen.

Jeg vil gerne høre dine erfaringer med intervalløb. Hvilken slags foretrækker du? Eller er du klart mere til en almindelig løbetur?