Indrømmet! Jeg er blevet en lille smule hjernevasket de senere år, efter at have arbejdet tæt sammen Claus Hechmann, som er elitetræner i HMRC, forfatter til ‘Løb som eliten’ og ejer af testcenteret Hechmann Sport. Og heldigvis på den gode måde. Claus er varm fortaler for gang som motionsform, og har masser af evidens for at det virker. Og helt fysiologisk er der flere gode grunde til det.

Jeg har derfor lavet en liste over gode grunde til at gåtræne, som jeg vil dele med jer her.

Og fortvivl ikke, hvis du er løber og elsker at løbe stærkt, for du bliver en bedre løber af at gå, hvis du tilrettelægger træningen ordentligt. Jeg selv er et godt eksempel på at det kan svare sig at sætte tempoet ned. I en alder af 42 slog jeg rekord til Eremitageløbet efter en lang periode hvor jeg kun havde gået og det går generelt ret godt, når jeg er i slagmarken synes jeg. Så jeg er på ingen måde blevet langsommere af at træne sådan, men tværtimod blevet mere udholden. Vil man blive en hurtigere løber skal der selvfølgelig også løbes, men herunder kan du læse nogle fordele ved hurtiggang:

Gå med høj kadence og sørg for at variere tempoet…..


7 gode grunde til at gå – hvis du er løber!

  1. Omkring 80% af din træning bør normalt foregå i roligt tempo (under syregrænsen), så du stimulerer din udholdenhed bedst muligt. For at det sker, skal du gerne ud på lidt længere ture hver uge (varierer, men minimum 1 time og helt op til halvanden-2-2,5-3 timer afhængig af dit mål). Vælger du istedet at gå en hurtig (og lang) tur, kan det sammenlignes med at du løber langsomt, da det er forholdsmæssigt hårdere at gå hurtigt, end løbe langsomt, fordi du bruger musklerne på en anden måde.

    Prøv selv teste hvordan det føles at lunte langsomt med 6-8 km i timen, og se hvordan det føles hvis du skifter over til gang! Der skal nemlig kæmpes noget mere, når du hele tiden skal have den ene fod i jorden! Det skyldes at du er mere effektiv i dine bevægelser, når du løber, og derfor vil det forholdsmæssigt føles hårdere at gå.

    Hvis du ikke kender din syregrænse (hvilket nok gælder 95 % af de løbere jeg kender), så tænk på at det er et tempo, hvor du kan snakke med sidemanden uden at blive fuldstændig stakåndet. Du kan også lave en selvtest på 3 og 9 minutters løb, som Hechmann har udviklet, og herefter omregne til træningszoner, men det kræver at du allerede er ret godt løbende.

    Vælger du at gå en tur, så skal der variation på tempoet, så skru gerne op og ned undervejs på din træningstur.
  2. Når du går hurtigt, er træningen ‘gratis’ i forhold til den belastning og de stød du normalt ville udsætte din krop for, når du løber. Dermed er din skadesrisiko meget lav, selvom du er ude på lange ture og du kan samtidig få alle fordele ved træningen.
  3. Du får langt stærkere ben af at gå fremfor at løbe langsomt. Det betyder også at dine fødder, som leverer en stor del af fremdriften under gang, bliver stærkere og derfor kan arbejde med endnu mere kraft, når du skal løbe. Ren win win!
  4. Når du går i tempi under syregrænsen, forbrænder du primært fedt og ikke kulhydrat, så hvis det er et af målene at du skal tabe dig, så skal du ikke ud og fyre den maks af i 30 – 60 minutter, som mange tror. For da vil den primære energikilde være kulhydrat, som man typisk får fyldt op igen efter træningen, og så er det bare skruen uden ende. I øvrigt smadrer du kapillærerne, når du laver syretræning, og det øger risikoen for skader og overtræning. (Træning lige over syregrænsen, skal typisk ikke ske hyppigere end en gang om ugen, hvis du træner smart).
  5. Hvis du synes det er kedeligt at gå, så prøv at nyde at du i endnu højere grad har tid til at se dig omkring og kan få en på opleveren på den måde! Du kan også gøre som jeg og høre en spændende, romantisk eller sjov lydbog, høre en podcasts eller noget god musik undervejs. Eller bare nyde fuglefløjt, og det afstressende i at gå! Gør det alene eller i selskab med andre – blot tempoet er i vejret.
Gangtræning
Lange gåture med en på opleveren! Men hold tempoet i vejret…..
  • 6. Det er kombinationen af gang og løb der kan noget, men er du helt nybegynder og/eller overvægtig, så vil jeg anbefale dig de lange gåture, indtil du er stærk nok til kombinationen og ikke kommer over syregrænsen ved at løbe : )

    7. En af de øvrige fordele er også, at du nærmest kan have hvad som helst på af tøj og sko, når du skal ud at gå, så det er bare at komme ud af døren. Jeg vil dog ikke anbefale stilletter eller flade sandaler. Og i øvrigt får man varmen ligesom ved langsomt løb 😉
Sandaler er no go!
Sandaler er no go!


Jeg kan hjælpe med både træningsplaner, løbetests og gode råd, så hold dig ikke tilbage med at kontakte mig, hvis du har spørgsmål på runforfun@juliecarl.dk.