Efter sådan et Eremitageløb, føles mine ben tunge og ømme, og derfor kunne jeg let forfalde til et par helt træningsfri dage, indtil kroppen er repareret på naturlig vis. Men faktisk er det sådan, at nedbrudte muskler restituerer hurtigere ved let aktivitet. Mest optimalt er en let løbetur på 5-8 km. på selve konkurrencedagen eller dagen efter løbet. Man vil dermed hurtigere kunne genoptage sit normale løbeprogram, hvis man følger sådan et. Jeg løber i et tempo, hvor jeg kun bliver ganske let forpustet. En hurtig gåtur, kan gøre det ud for det samme.

Det værste man kan byde sig selv er dog at følge sit almindelige løbeprogram, da man dermed risikerer at overtræne. Restitution er en yderst vigtig faktor, og en ligeså stor del af opbygningen af en stærk og sund krop,  som selve træningen. Jeg har i perioder haft tendens til overtræning, fordi jeg elsker at lave intervaller, og ikke tidligere forstået, hvor hårdt det rent faktisk er for kroppen. Intervallerne er noget der har virket på mig, men de tærer også på kroppen?

Kroppen nedbrydes under aktivitet, restituerer sig op til samme niveau som før, og laver så en superkompentation, hvor den bliver endnu bedre rustet end før. Det kan se sådan her ud:

restitution

Hvor lang tid det tager den enkelte at nå op i superkompensationsfasen er individuelt og svært at måle, men brug kropsbevidstheden. Jo bedre form des kortere genopbygning.

Den klassiske ting jeg har oplevet, når jeg har talt med “nye” løbere, er at de er topmotiveret i starten og giver den fuld gas, indtil kroppen automatisk stopper dem pga. skinnebensbetændelse, løberknæ, snot og ondt i halsen. Det er et typisk tegn på overtræning. Så et godt råd er at starte langsommere op end hvad der virker logisk. Formen og dit væv skal opbygges langsomt. Derfor er en god træningsplan det perfekte værktøj, så du opbygges i et passende tempo, uden irriterende skadespauser.

I aften skal jeg løbe 6 km. mens børnene boltrer sig til svømning 🙂 Sådan slipper jeg samtidig for at sidde i et lille forældre-venterum med tung luft, for at slå 30 minutter ihjel.