Gnist betyder alt! Jeg kan huske dengang i folkeskolen, hvor der var aflevering af matematikopgave fredag og opgaven altid blev lavet over krydderbollen til morgenmad samme morgen! Måske af samme grund, at jeg valgte linien som sproglig student, og ikke den matematiske. For alt handler om lyst og interesse i mit hoved. Og matematisk var et fag, der på ingen måde var logisk for mig eller fangede interessen. Naturfag endnu værre!

Faktisk er der en verden til forskel på, om det jeg gør er af interesse eller ej. Når noget fanger min interesse, skal jeg ikke overbevise mig selv eller bruge noget synderlig energi på at få det eksekveret. Jeg vil endda påstå, at det giver mig mere energi end det optager. Hvis jeg ikke er interesseret, går jeg rundt om den varme grød og bruger tonsvis af energi på det – og det får brokkerøven op i mig.

Derfor vil jeg slå et slag for, at det man nu end render og bruger sin tilværelse på, er de ting man aktiv har valgt, fordi det føles meningsfuldt, interessant eller gør dig glad. Uanset om det er uddannelse, valg af partner, job eller sportsgren.

Hvorfor hævled’ skal man dog lære at løbe, hvis det er en kamp hver gang? Måske er der andre ting der fanger mere, selvom der er en tendens til at ‘alle’ løber. Hvis du mere er til hotyoga, så sved for pokker. Eller håndbold. Bueskydning. Golf. Synkronsvømning.
Er du groet fast i et job, og føler at der er mere liv i en daggammel karklud, ja, så er det måske på tide, at sadle om. For det sker ikke af sig selv. Med mindre chefen altså også tænker, at der ikke er puls længere!

Jeg har jo selv været hele møllen igennem, men synes på ingen måde, at jeg har spildt min tid i bankverdenen. Jeg fik virkelig mange gode oplevelser med, fantastiske kollegaer og masser af viden. Hvordan et bankjob i sin tid udsprang af sproglige og kreative interesser, vidner måske mere om min ungdoms ubeslutsomshed og manglende indsigt!

Jeg kan stadig have dage, hvor noget hænger mig ud af halsen eller gør mig ængstelig, men det er mest, hvis jeg føler mig udfordret eller har lyst til at stikke halen mellem benene. Har jeg fx. skrevet noget på bloggen der gik over stregen, var for plat eller latterligt, eller fik jeg lavet en stavefejl til åbent skue for læserne? Det kan få mig til at vride mig. Eller forleden fik jeg en løber til at hyperventilere big time, da jeg skulle guide hende i rytmisk vejrtrækning. Shiiiiiit, der bliver man altså max presset! Men helt ærligt, så er det jo noget jeg lærer af og ikke noget jeg finder kedeligt. Så selv om alt ikke bare er en kæmpe succes, så kan jeg mærke at jeg lever 🙂

Positiv psykologi, som jeg har studeret,  handler om at forstå begge sider af menneskets psyke – det ”positive” og det ”negative”.  For ligesom i fysikkens verden skabes gnister i mennesker, når positiv og negativ energi mødes.

Hvis jeg skal sige hvordan jeg opnår den ultimative udladning af positive emotioner på en ganske almindelig hverdag, så foregår den sådan her:

* Jeg afleverer børnene i skolen (Og alle er glade, og ingen stresser over tandbørstning eller glemte madpakker)

* Jeg løber en tur (helst i solskin), hvor jeg får iltet blodet, luftet tankerne og får et overblik over dagens mange aktiviteter.

* Jeg sætter mig på stamcafeen Cafe Staalvand på Brønshøj Torv, bestiller en cortado og et stort glas vand (jeg behøver ikke længere sige noget – de ved hvad jeg vil have), knapper min bærbare op og sætter fingrene til tastaturet.

* Og så sker der noget mentalt. Jeg går ind i en flow-lignende tilstand, hvor fingrene skriver, mens jeg får tusinde tanker og ideer.
Det betyder, at jeg kan sidde og smågrine for mig selv, rynke brynene – eller måske pille næse. Hvem ved! For jeg selv observerer det ikke. Jeg har en slags udadskuende tankestrøm, hvor jeg ikke er opmærksom på mig selv – eller mine bussere…. 🙂

Når jeg er i mit es på den måde, så sker det ikke hvis jeg sidder og betaler en p-bøde på Netbank, men fordi jeg skriver på blogindlæg, en artikel eller min bog (! som stadig skal skrives, men det er en langsommelig proces med forlag og redaktører. Dog stadig en del af plan 2017).

Hvis jeg sad på cafeen og drak en kop te, ville der mangle noget. Eller hvis jeg kun sad derhjemme. Det er nemlig helheden! Stedet. Kaffen. Computeren. Menneskene. Tankerne. Roen. Tiden.

Efter 3 timers skrivning, research osv, så finder jeg tilbage til livet på jordens overflade og gør hvad der skal gøres resten af arbejdsdagen, med træning af kunder…. eller min 20 timers arbejdsuge hos Kaiser Sport og Ortopædi, hvor jeg jo sidder som digital redaktør (barselsvikariat) 4 dage om ugen. Og jeg er fyldt op af god energi. Jeg har nemlig selv valgt min vej, og selv om den har været lang og bumpet, så er det MINE valg.

Der sidder med garanti nogen lige nu og tænker: Ja ja, men det har vi ikke råd til. Hvad med økonomien? Til det vil jeg sige, at alt handler om valg. Jeg har valgt, at min glæde i det daglige, er vigtigere end penge, og har i kraft af min bankuddannelse taget nogle ret fornuftige beslutninger og sørget for ikke at stifte gæld (pånær min lejlighed). Så hellere leve småspartansk i det daglige, hvor kaffe er min største udgift (udover børnene). Desuden kan det faktisk lade sig gøre at leve udemærket, når indtægterne stykkes sammen af mange kilder.

Dette var et blogindlæg skrevet i kaffetåge, og som kun handlede lidt om løb 🙂 Men det skal jo siges at mine blogindlæg generelt og min bog handler om løb, så det er ikke helt skudt ved siden af. Og løb har i den grad antændt min gnist!

Alternativt kan jeg faktisk få antændt mine kreative tanker, når jeg mediterer, meeeen det er så meget hyggeligere med en kop kaffe:) Og det ene udelukker ikke det andet.

Held og lykke med at finde din egen gnist!

 

(Kaffebilledet er et mix af nogle af de kopper jeg drak i januar forskellige steder i København, på Playitas og Island)