Jeg bliver aldrig skadet!
Det er alle de andre det sker for!
Mine kroniske ømme baglår/baller kan umuligt have noget at gøre med, at jeg belaster min krop forkert!
Det går væk igen af sig selv!
Jeg er stærkere end gennemsnittet!
No pain no gain!

Med sådan en omgang bull shit af overbevisninger, er der ikke noget at sige til, at jeg føler at mine baglår og bagdel forhindrer mig i at løbe eller gå optimalt og uhindret for tiden.

Jeg havde forleden booket en time til Fysioterapeutisk Træning, hos Nickolaj i Kaiser Sport og det var i den grad en øjenåbner for mig. Jeg beklagede mig højlydt, da han trykkede forskellige steder på mine baglår og balle”muskler”. Den klassiske udfordring for mange løbere er, at vi ikke får aktiveret ballemusklerne korrekt under løbeturen, og derfor bruger haserne som drivkraft. Det er hårdt belastende for hase og baglår og kan sætte sig som stor irritation og med risiko for fibersprængning. Jeg selv bemærker ømheden mest, når jeg skal bukke mig ned eller når jeg sprinter eller løber bakkeløb. På lunteture bemærker jeg det ikke synderligt. Først efter løbeturen.

At jeg løfter benene med haserne, har den negative effekt, at jeg ikke bruger kroppens motor rigtigt, og der vil derfor også være store fordele for løbeøkonomien ved at få styrket muskulaturen. Det sker ved at styrke de stabiliserende muskler i bækkenet, hofterne og ballemusklerne. Men det sker også ved, at jeg indøver nogle mere korrekte bevægelser igen og igen. De har til formål at ændre mit bevægelsesmønster. Nickolaj sagde, at jeg vil opnå store forandringer, i løbet af et par måneder, hvis jeg laver 3 forskellige øvelser dagligt. For nej-det skal ikke gøre ondt at løbe.

 

fys4

Så jeg er nu udstyret med 3 vigtige øvelser jeg skal lave, så min krop og hjerne lærer, hvordan jeg aktiverer ballemusklerne under løbet og samtidig bliver mere stabil. De er tilpasset netop min krop, så det kan være individuelt hvilke øvelser der skal til for at du træner optimalt.

De 3 øvelser jeg skal lave

  1. Jeg skal ligge på ryggen med lænden i gulvet og bøjede ben, løfte det ene ben let, spænde godt op i skede-numse regionen (Har du set Klovn 2?), og løfte kroppen med det ene ben, der er i jorden. Jeg skal sørge for ikke at tabe hoften til den ene side. 3 x 12 gentagelser.
  2. Stå på ét ben, bøj det ene bagud som i løb og gå langsomt ned i knæ på det andet, uden at knæet falder ind ad. Sørg for ikke at tabe hoften. Bedst at stå foran et spejl. 3 x 12 gentagelser.
  3. Jeg skal ligge på siden, med begge ben let bøjet og hånden under hovedet. Den anden arm ligger foran kroppen. Løft knæet så højt jeg kan, uden at vride i bækkenet. 3 x 12 gentagelser med hvert ben.

Selv løbetræner jeg efter Hechmann-metoden, hvor tankesættet netop er, at det ikke skal gøre ondt, og at man træner med overskud, fremfor at løbe sig ud. På den måde undgås skader, og kroppen tilpasser sig langsomt træningsmængden. I mit tilfælde er “skaden” opstået for længe siden, og jeg har bare overhørt den. Det er bedre at være aktionsorienteret fremfor reaktionsorienteret, så derfor synes jeg at du skulle overveje at lave de vigtige øvelser selv, inden du mærker ømheden.

Tak til Nickolaj, for at tegne på mig med sprittusch, så jeg selv kunne se hvor skæv jeg var i bækkenet, gå totalt dedikeret ind i opgaven om min krops hensigtsmæssigheder og for at være totalt prof under hele seancen. Jeg føler mig helt tryg ved det, som Nickolaj har igangsat og er meget spændt på om jeg bliver “hel” igen:-)

 

fys3

 

Ps. Frem til på lørdag, kan du deltage i min konkurrence om 2 x 1 startnummer til Copenhagen Marathon 2016. Klik på linket her for at deltage 🙂