Det der med at dømme andre, det gør jeg bare sleeeeeet ikke!….eller lidt måske. Når andre bliver skadet pga. løb, tænker jeg nemlig ofte, at det kunne jeg sgu da have sagt dem inden det skete 😉 Kloge Åge her.
Lige præcis derfor er det bare så skide irriterende, at jeg selv har rendt rundt med en total uforklarlig skade i flere måneder, da den er helt ude af kontekst: Akut opstået smerte i svangsenen efter 100 meters stigningsløb. Ingen tegn på længerevarende belastningsskade op til skadens indtræffen, men et meget klart tegn DA det skete.

Her kunne der godt sidde en eller flere og tænke: Hun lider af overtræning, manglende kropsfornemmelse, ignorants trods bevis fra gentest der viste disposition for hyppigere skader end gennemsnittet, hun er sprinter wannabe eller løber i de forkerte sko? Men HEY, der tager du så meget fejl gør du.

For her må jeg trække alderskortet – og hvilken befrielse at det kan bruges til andet end årsagen til slap hud om øjnene. Jeg har jo gransket min hjerne for at finde årsagen til svangsenebøvl under hurtigløb: Men alderen min ven, ja alder! Det må være årsagen.  Det skyldes at kroppen er længere om at restituere, end da man var helt ung og sprød og derfor også lettere går i stykker. Og så er der noget der siger mig, at jeg den pågældende dag, fik spurtet liiiige i overkanten af hvad kombination af opvarmning og frostgrader tillod.

Med flere år på bagen, mand som kvinde, følger også nedsat løbehastighed, men det er for alvor noget der indtræffer efter 45 års alderen (så jeg har lidt tid til at nyde de korte hurtige løb lidt endnu – når altså jeg er 100% over skaden…).

Men for at retfærdiggøre at gøre løb sammenligneligt i alle aldre, findes der heldigvis en beregner, der kan fortælle hvilket niveau man ligger på sammenlignet med andre på ens egen alder. Dermed kan min mor på 63 faktisk prale af at hun hypotetisk set åndede mig i nakken ved Moseløbets 5 km sidste år i maj! Med ca. 30 minutter på de 5 km, præsterede hun at løbe i den gode ende af skalaen for andre 60 årige og jeg selv i samme kategori med 19.16 for en dengang 38 årig. Så hvis ret skal være ret, så løber hun bare piv-godt, og der skulle ikke meget mere fart på hende, før hun principielt ‘vandt’ løbet over mig, hvis vi måler på alderpræstation. Vi sammenligner jo heller ikke mænd og kvinder!

Du kan bruge beregneren her, for at se hvordan du ligger sammenlignet med andre i din alder. Det er faktisk ret sjov 🙂
***********************************************************************************************************
Hvis du som før vil følge med i hverdagsglimt fra mit løberliv, så sker det på Instagram hvor profilen hedder @juliecarl.dk