I julen lagde jeg en beregner her på bloggen, hvor du kunne se hvad der sker med farten på dit løb, hvis du tager et kilo på, eller smider et. Måske ikke så realistisk at tabe sig i julen, men anyways. Beregneren viste, at for hver kilo du tager på/taber, vil du løbe 2,5 sek langsommere/hurtigere i snit pr kilometer.

Det er et kendt fænomen, at mennesker med lange tynde underben løber hurtigere end gennemsnittet. Nu er det jo ret svært at tabe sig på fødderne udover hvad en massiv omgang pedicure kan gøre for en hardcore løber. Og netop føddernes og underbenes vægt falder lidt udenfor, når vi sammenligner med hastighedsberegneren fra før, som er baseret på HELE kropsvægten.

Iltforbruget ved løb skønnes at stige med omkring 1% for hver 100 gram ekstra vægt der pålægges fødderne. Det svarer til, at et par løbesko, der samlet vejer 700 gram, vil øge iltforbruget med 3,5% i forhold til at løbe på bare fødder. Så det kan ses på sluttiden.

Lidt forenklet kan man sige, at 1% reduktion af iltforbrug svarer til 2,94 meter/min.

Det vil sige, at løber du normalt med 12 km/t (200 meter/min) tager det 25 minutter at løbe 5km. Sparer du 1% på iltforbruget bliver tiden: 5000m/202,94m/min = 24m38s – altså 22 sek hurtigere!

På en maraton med 12km/t kan du altså hente små 3 minutter. Så til alle jer maratonløbere: Hvis I ikke allerede har købt jer et par, så er det ved at være tid 🙂

Dertil skal det siges, at det kun er estimerede tal, som afhænger af mange faktorer som løberens vægt, maksimale iltoptagelse, distancen der løbes m.m.. Og som du kan regne dig frem til, så vil en hurtigere løber opnå en mindre effekt af en let sko, end den langsommere løber. Det er ikke helt i tråd med virkeligheden. Erfaringer viser nemlig, at det primært er de hurtige løbere med en god løbeteknik, der har ekstra gavn af en let sko på de lange distancer grundet superoptimeringen, hvor en langsommere løber vil have større effekt ved at smide et par kilo eller træne noget hurtig træning. Desuden vil den langsommere eller tungere løber formentlig have mere glæde af sko med mere støddæmpning på en maraton, der ikke stiller helt lige så store krav til en effektiv løbeteknik.

Men på de kortere distancer, og i træningen, vil en konkurrencesko være særdeles relevant for både den hurtige og den langsommere løber.

Placebo er en helt anden ting. Jeg føler mig KLAR, når jeg har min race-sko på. Jeg løber selv pt. i Nike Lunarracer str. 8,5. Hvis jeg klipper tåneglene helt i bund, kan jeg måske hoppe i en str 8. Gad vide om jeg så havde slået rekord til Cityløbet? Eller hvis jeg havde husket at drikke mit rødbedeshot? Eller jeg havde sovet bedre om natten op til løbet? Mange faktorer spiller ind, så tag ovenstående som en rettesnor og nyd dit løb uanset hvordan vinden blæser.

God weekend derude 🙂

Julie

Foto: Stine Sophie Winckel