I ugens løb er der to aktuelle nyheder i løbets verden, som er yderst brugbart og relevant for de fleste løbere og som falder i god tråd med hinanden. Jeg elsker, når alt går op i en højere enhed.

1) Den såkaldte Østerbro-undersøgelse, hævder at folk der løbetræner i højt tempo generelt, dør ligeså tidligt, som folk der ikke bevæger sig. Undersøgelsen er baseret på 5048 menneskers adfærd gennem de sidste 12 år. De folk der har forklaret at de jogger og ikke føler sig meget forpustet, lever længst. Faktisk hele 6 år i snit, modsat dem som beretter at de løber i høj hastighed generelt. Undersøgelsen kan dog have visse svagheder, da den er baseret på folks egne meninger om hvor hurtigt og ofte de løber. Men noget tyder på at der er en øvre grænse for hvornår løb er sundt. Forskere taler om en såkaldt U-kurve, hvor der er en risiko forbundet med slet ikke at træne, eller træne for meget. Træner man for meget, vil hjertet blive belastet og man kan danne arvæv, hvilket øger risikoen for at dø tidligere end de der lunter i moderat tempo.

Jeg tænkte faktisk “shit”, da jeg hørte om den undersøgelse, fordi jeg elsker fart. Både i træningen og i konkurrencerne. Flere atleter har i ugens løb udtalt sig i medierne, og alle er af den opfattelse, at det handler om at få tilrettelagt træningen, så der er en fornuftig mængde lavintens træning, kombineret med max 20% højintens træning. Sådan træner de fleste jeg kender også, da risikoen for overtræning er tilstede, hvis intensiteten er for høj.

Jeg kender mange motionister, som er af den opfattelse at de helst skal have fart på under træningsturene. Jeg forsøger altid at sige at de bør sætte farten ned. Mere om det senere.

Jeg selv løber som udgangspunkt hver anden dag, da jeg vægter min restitution meget højt. Alternativet til ikke at træne, kan være en rolig luntetur, som ikke belaster kroppen. Jeg træner sjældent i “mellemkategorien” og løber enten intenst eller langsomt. Jeg bilder mig selv ind, at det ikke er konkurrencen i sig selv der øger ovenstående risiko, men snarere en generel forkert planlægning af sin træning. Om ikke andet dør jeg lykkelig, hvis det ikke er tilfældet 😉

cph

2) Claus Hechmann, elitetræner i Sparta og tidligere eliteløber selv, har netop udgivet bogen
“Løb som eliten”. Jeg købte den søndag formiddag og havde læst den samme aften. Åd den råt. Det passer som Hans i Grethe, med både Østerbroundersøgelsen, og de træningsprincipper jeg allerede løber efter. Jeg kunne dog godt stramme lidt op på det med de lange ture, da det ofte er dem jeg er gået lidt på kompromis med. Kort fortalt, så handler den om vigtigheden af at træne sin udholdenhed i form af lange langsomme ture, frem for at tænke mest på iltoptagelsen – også kaldet konditionen.

Mange underkender træning af udholdenhed, som er kroppens evne til at forbrænde fedt i en given hastighed og over en længere periode og derved undgå at hobe mælkesyre op. Det er principielt vigtigere end at træne maksimal iltoptagelse, og vil kunne øge tempoet betragteligt på alt fra 5 km til maraton. En god iltoptagelse, vil dog kunne øge hastigheden yderligere og derfor går de rigtig fint i spænd. Ved at træne lavintenst, undgår du i langt højere grad overtræning og at få skader, som følge af for hårde træningspas.

Jeg kan varmt anbefale bogen, som ydermere byder på hjælp til selvtest af din form, træningsplaner, og gratis udregner af træningszoner via en app eller på hans hjemmeside www.hechmannsport.dk.

Jeg er slet ikke færdig med at udforske det her, som på mange måder er at vende tilbage til 80érne, hvor træning i eliten foregik ved denne type træning. De fleste danske rekorder er også lavet i de år, indtil man begyndte at træne højintenst. Noget tyder på at vi er ved at vende tilbage til de gode gamle træningsprincipper. Nu blot med en videnskabelig tilgang og noget seriøst måleudstyr.

Billedet herunder er fra en submaxtest jeg fik foretaget af netop Claus Hechmann i forsommeren 2014. Hans konklusion var, at jeg havde en god iltoptagelse (56), men at jeg ikke kunne blive hurtigere, hvis jeg ikke satte farten ned og løb lidt længere. Manden havde jo ret. Jeg har ikke udviklet mig siden, men har også haft nedprioriteret de lange ture. Det skal der laves om på nu 🙂

Jeg vil gerne have kommentarer på hvordan du selv træner. På facebook eller hjemmesiden.

 

submax