Om man bør løbe med tømmermænd eller ej, er et ret teoretisk spørgsmål for mit vedkommende, da jeg som regel er lammet dagen derpå. Heldigt at det kun sker yderst sjældent. Så jeg vil lade videnskaben råde.
Kort fortalt, bør du ikke løbe dig helt i hegnet hvis din krop er træt og udskidt, da det forlænger restitutionen eller øger fx. dehydreringen endnu mere efter firmajulefrokosten. Men en lille luntetur ødelægger ikke noget, blot du har fået væske nok. Oftest mangler du også mineraler og vitaminer, så sørg for at du har fået noget ordentligt at spise. Særligt cola og pizza er velegnet 😉

Er du forkølet, skader en løbetur ikke, da en god tommelfingerregel siger at man kan løbe, hvis blot sygdommen sidder “nord for halsen”. Har du mavesmerter, feber eller noget i brystet, så bliv hjemme.

Nu vi er ved dårligdommene, så vil jeg faktisk gerne slå et slag for vigtigheden af opvarmning inden særligt motionsløb eller intervaller. Og dette for at undgå akutte skader eller et dårligt løb. Når du løber, foregår der en masse processer i kroppen minut for minut. Der sker nogle fysiologiske ting, i en bestemt rækkefølge og det er også derfor at det er vigtigere at varme op end man nogle gange forestiller sig.

Jeg har ind imellem deltaget i Motionsløb, hvor jeg ikke har været ordentlig varm, pga. tidspres inden start eller angsten for at have “løbet mig ud” inden løbet starter. Dårlig strategi! Det har resulteret i, at jeg hurtigt er gået kold i løbet, og følt mig mere forpustet end normalt under en løbetur. Det skyldes at jeg ikke har fået gang i de rigtige energiprocesser, så musklerne arbejder optimalt. For en veltrænet person vil man under opvarmning, hurtigt komme ind i rytmen ved at løbe langsomt i starten, og for mere utrænede kræver det op til 10 minutters roligt løb. Det er det aerobe stofskifte der går i gang og som sikrer at musklerne får præcis den mængde ilt der er behov for, fremfor at føre den ud i organerne.

Når jeg er varm,  kan jeg mærke at jeg får mere rytme i mit åndedræt, og at jeg løber mere “elegant”. Ja, nærmest som om at kroppen løber af sig selv.

Jeg faldt over en artikel i Fitliving, der beskriver dette step by step på let-læselig vis. Samtidig er der flere gode råd til om man bør løbe med tømmermænd, snottud, søvnmangel og andre almindelige fænomener. Læs her