Er jeg mon den eneste der vågner op om morgenen, knastør i svælget og med tungen nærmest klæbet til ganen for tiden? Jeg har også så tørre øjne, at det klikker, når jeg blinker.  Jeg overvejede ligefrem at skære løg i morges, for at få gang i tårekanalerne. I stedet drak jeg to kæmpe store glas vand og lavede “stirreren” indtil jeg fik behagelig våde øjne igen.

Sagen er den, at efter at temperaturen udenfor tog et dyk, så er luftfugtigheden dalet ligeså. Og det har betydning for vores behov for væskeindtag. Særligt når man er et fysisk aktivt menneske.

Sved har jo som funktion at begrænse overophedning af kroppen og den daglige svedproduktion afhænger af en række faktorer:

  • Omgivelsernes luftfugtighed
  • Graden af fysisk aktivitet
  • Omgivelsernes temperatur
  • Beklædning
  • Vindhastighed.

Væsketabet via udåndingsluften stiger altså ved en lav luftfugtighed. Væsketabet skyldes, at indåndingsluften mættes med vanddamp i luftvejene ved indånding. Det betyder, at udåndingsluften indeholder mere fugtighed (vanddamp) end indåndingsluften.  Det daglige væsketab ad denne vej er ca. 200 ml. og i tør luft væsentlig mere. Dette væsketab afhænger af lungeventilationen og stiger dermed, når vi motionerer. Forøgelse af væsketabet via udåndingen skyldes altså også stigning i antallet af gange, man trækker vejret.

Kroppen tilføres vand, ved at vi drikker, og gennem kosten. Så på den kolde årstid her, skal du derfor være opmærksom på at drikke mere end du plejer. Her tænker jeg ikke nødvendigvis på snaps og julebajer 🙂

Vær opmærksom på at blot 2-3% dehydrering giver betydelig nedgang i præstationsevnen. 4% kan forringe præstationen med hele 25 %. Og en sekund-rytter som mig, ville hade at lade den slags elementer påvirke mit løb, så jeg vil fra nu af have ekstra fokus på at få mere væske grundet den lave luftfugtighed. Det kan også være en fordel at indtage såkaldte elektrolytter, som er salte og mineraler tilsat vandet. Det er en hel videnskab for mig, så mit bedste råd er at spørge i en specialforretning for løbere eller alternativt en garvet maratonløber.

Skåååål – også til jer der skal til julefrokost i aften.