Jeg har været en tur i Kaiser Sport Lab og fået lavet en fysioterapeutisk 3D Qualisysanalyse. Selvom jeg til dagligt ser et utal af mennesker til analyser i lab’et, så var det første gang, jeg selv sådan for alvor var udsat for analysen. Den første test jeg fik lavet, foregik nemlig under optagelserne til filmen om lab´et, i forbindelse med lanceringen i juni, og der skulle jeg løbe i et pænt højt tempo i så lang tid, at testen ikke kunne færdiggøres grundet lidt rigelig svedperler (Det foregik på årets eneste sommerdag).

Normalt skal man kun løbe ca. 3 minutter som opvarmning og herefter 3 x 15 sekunder i varieret tempo, og så er der ingen problemer med svedperler over hele legemet!

I starten af september, var jeg inviteret med til en workshop om løbeteknik og 3D-screening af løbere, som Qualisys afholdt i Kaiser Sport Lab. Elitetræner Peter Fröberg fra Sverige, var en af kursets undervisere og det var tydeligt at han havde meget erfaring, som jeg kunne drage nytte af og som kunne bruges til at omsætte teori til praksis.

Da der skulle bruges en testperson til workshoppen, var jeg hurtig til at kaste en hånd i vejret, for jeg er efterhånden pænt træt af at døje med smerter i venstre fod/svang og baglår i begge sider. Det er ikke fordi jeg skriver voldsomt meget om mine udfordringer i øjeblikket, for jeg er lidt træt af at høre om det selv, men når man er en kvinde i sin bedste løbealder (!), så kan det godt være lidt frustrerende at se et løbekalenderår, blive flået ud af tilværelsen på den måde. Og det er en smule demotiverende igen og igen at blive sat i stå i sin træning, når det lige var begyndt at gå godt igen. Så i de to dage, blev jeg til en ‘case’, og fik gennemanalyseret mine bevægelser ved hjælp af Qualisysanalyse og en manuel screening af fysioterapeuter. Det var en kæmpe gave for mig og har givet mig håbet tilbage. Men det kræver en stor indsats at komme af med skavankerne.

Qualisysanalysen
Analysen blev foretaget ved, at jeg fik påklistret 35 markører (små runde reflekskugler) rundt på kroppen, på definerede punkter, af eksperten Lasse. Herefter skulle jeg, efter en kort opvarmning, løbe på båndet i ca. 3 x 15 sekunder, med temposkift undervejs. De 9 højhastighedskameraer, opfangede så alle mine bevægelser. Resultatet gennemgik vi ikke med det samme, da der var en pointe med det på workshoppen.

Manuel screening
Efter testen, var jeg igennem en manuel screening, som er nogle fysiske tests, som fysioterapeuten fra Qualisys, Erika, lavede på mig. Screeningen viste, hvor jeg havde udfordringer i bevægelighed, balance og styrke. Dermed var det en udvidet udgave af gennemgangen af mit korpus, og det er godt jeg ikke er alt for genert længere. Testen af min balanceevne, led måske en smule under at der stod en god flok eksperter og kiggede på mig, mens jeg med lukkede øjne og på et ben, skulle holde balancen i – helst – 60 sekunder. Det blev til 8 sekunder efter 3 forsøg. Shit. Måtte lige teste mig selv på et balancebræt derhjemme om aftenen, og det så også helt sort ud. Balanceevnen har jeg åbenbart smidt et sted, sammen med farten i stængerne.

 

 

Det samlede resultat
Når man ser på kombien af fysisk test og Qualisysanalyse, så er der nogle ret markante ting, som jeg fik øjnene op for:

 • Min balance er som sagt helt sort. Prøv selv at stå med armene over kors, på et ben og med lukkede øjne 🙂 Min kollega Lasse, kunne stå indtil man bad han åbne øjnene, så det viser bare hvor individuelt man fungerer. #SNYD (Se filmklip af Lasse og mig der (forsøger at) holde(r) balancen)
 • Testen viste også, at jeg har nedsat styrke i venstre side, som betyder at jeg falder sammen i hoften, mens jeg løber og at jeg bruger haserne og ikke numsen, når jeg løber, hvilket giver kronisk ømme baglår. Nok havde jeg gode muskler i rumpetten, men jeg bruger dem bare ikke, når jeg løber! #RØV
 • Jeg laver en kraftig overpronering – særligt på venstre fod, når jeg løber. Det stiller store krav til den rigtige løbesko, og er også årsagen til at jeg løber med dynamiske fodindlæg. Fodindlæggene har dog ikke kunne stå alene, og jeg har derfor nu måtte skifte mine neutrale sko ud, som jeg ellers følte jeg løb godt i. #MINFEJL
 • Nedsat smidighed i hoftebøjerne, som betyder at mine ben ikke bevæger sig helt optimalt. De skal smidiggøres med strækøvelser. #STRÆKKERJOALDRIGUD

Hvad skal der så gøres
Det har været lidt af en aha-oplevelse, at få så mange eksperters vurdering af min løbestil, sammenholdt med Qualisysanalysen. Jeg har godt kendt lidt til nogle af mine udfordringer inden da, men ikke sådan for alvor taget konsekvensen og systematiseret øvelserne. I ugen efter min test, er der sket følgende:

 • Et par besøg hos klinikchef Thomas Christoffersen hos Kaiser Sport og Ortopædi, som med sine magiske hænder har smidiggjort mine fødder og sat et par knogler tilbage, hvor de kom fra. Han har også givet mig sine bedste råd til øvelser, snakket fodindlæg og fik mig løbestilstestet igen i mine ‘gamle’ sko. Nu skal jeg løbe i Puma Ignite 600S eller 1000S, som i højere grad giver mig den stabilitet jeg har behov for. Det er 100% min egen fejl, at jeg havde valgt nogle andre sko, som føltes gode at løbe i, men så åbenlyst ikke matchede mine behov.
 • Jeg har købt en massagebold,  som jeg ruller med, så snart jeg har lejlighed til at smide fodtøjet. Boldens ‘pigge’ øger blodgennemstrømningen i fødderne og får vævet til at slappe af. Det er en af mine favorit øvelser lige pt, da den kan laves under et afsnit af Gilmore Girls 🙂
 • Træning af balance på balancepude (med/uden lukkede øjne). Det er sindsygt svært at stå stille på et ben, men øvelse gør vel mester! Her er Gilmore Girls også en mulighed, men det er svært at koncentrere sig om begge dele!
 • Styrkeøvelser for fødderne derhjemme, bla. med elastik. Har et had/kærlighedsforhold til den øvelse, fordi den rammer nogle muskler i foden, som jeg ikke vidste fandtes (hvilket de nærmest heller ikke gør).
 • Udstrækning af hoftebøjerne: Øvelsen gør naller på mig, og det føles som om der er et stort behov for at lade 40-årig krop ligge i yderposition til det ikke længere gør så ondt. Jeg er heller ikke typen, der kan sidde i skrædderstilling og slappe af.
 • Aktivering af ballemuskler (gluteus medius og maximus). Ja, faktisk har jeg en god ballemuskulatur, jeg bruger dem bare ikke til noget på en løbetur, andet end have ballerne med på slæb som dødvægt. Så jeg skal lære muskler og hjerne at spille sammen, så jeg ikke trækker kroppen rundt ved hjælp af haserne (som efterhånden er pænt trætte af deres overarbejde). Den træning sker derhjemme med de klassiske øvelser, hvor jeg blot skal huske at aktivere ballerne inden jeg laver øvelserne for ikke at kompensere med andre kropsdele.

  Når man træner sine ballemuskler, så er det helt afgørende at man også mentalt har dem med, og dermed får dem aktiveret rigtigt. En vane har for mig betydet at jeg bruger haserne mere en ballerne, når jeg løber eller ofte svajer i ryggen, som en slags kompensation istedet for at bruge ballernes styrke.
  Alle de øvelser jeg skal lave, foregår i snegletempo, og det er en god ide at starte alle øvelser med en forspænding, så bevidstheden er det rette sted.

  Et eksempel på øvelser er fx:
  * Klassisk øvelse, hvor man ligger ned på siden, og løfter det øverste ben helt strakt og let bagover. Den bider godt i ballen!

  * Squat med forspænding (evt med vægtstang):

  * Dødløft med vægtstang:

  Eller den klassiske, hvor du helt kontrolleret løfter modsatte arm og ben. Sørg for ikke at svaje for meget i ryggen, men forestil dig, at du skal være lang og ret som et kosteskaft. Det er sværere end man tror!:

 • Jeg har fået et par CEP Ortho strømper (halve), som giver en perfekt lindring af svangsenen, ved at have en let kompression. Jeg bruger dem på alle tider af døgnet og på min seneste løbetur, havde jeg ingen smerter i venstre fod overhovedet. Lækkert!
 • Kinesiotape er den seneste investering, som ligesom Orthostrømperne, aktiverer vævet let. Eneste ulempe for mig er, at min hud let bliver generet, når jeg har været i bad og tapen bliver våd. Fugten irriterer huden. Men med tørre fødder, føles det rart og giver en følelse af stabilitet i foden.

Alle de ting jeg har lært her, skal blive en vane for mig, på lige fod med selve løbeturene, som falder helt naturligt ind i dagligdagen. Men ingen af delene kan stå alene fra nu af.

Løbeplaner
Eremitageløbet er lige rundt om hjørnet, og jeg skulle egentlig have været med-træner til en fællestræning i Dyrehaven i morgen, sammen med Mikkel Hansen, der er løbschef for E-løbet, men jeg skal være fadder til min lille nevø Emils barnedåb. Så der kommer mosterrolle før trænerrolle 🙂 Til gengæld håber jeg at fod, baller og hjerne spiller perfekt sammen den 8. oktober, når jeg løber E-løbet for 14. gang! Jeg løber uden mit Garminur slået til, så turen bliver på kropsfornemmelse og ikke i et bestemt pace. Jeg synes det passer mig ret godt lige pt. og er måden jeg har løbet de få løb i år generelt.

 

Eremitageløbet