Kender du den der følelse af at handlinger, der gør dig glad og giver dig energi, alligevel samtidig kan give dig dårlig samvittighed?
Jeg nyder mine løbeture så meget, at jeg stort set altid glæder mig til at komme af sted. Jeg er overbevist om at mine løbeture ikke er en flugt, men rent faktisk er et behov jeg har for at bruge min krop, udvikle mig, få renset sindet, præstere noget, og give min hverdag et formål og endnu mere meningsfuldhed. Når nu jeg er løbecoach, er der også rigtig god mening i, at jeg selv er i topform.
Selv om min opremsning er lang, så lurer en indre løftet pegefinger om, at jeg hellere skulle få lagt vasketøjet sammen, have styr på madplanen for ugen og lege nærværende med mine børn, fremfor noget så egoistisk som at løbe en tur. Måske har denne samvittighed også noget at gøre med, at jeg gør noget, som ikke nødvendigvis alle andre føler behov for, og derfor føler jeg SELV, at jeg skal forklare mig og argumentere for min lyst til at stikke af sted.
Jeg vil egentlig kendetegne min lyst til at løbe, som en passion jeg har haft helt fra barndommen, men ikke altid har dyrket. Nu har jeg valgt at forfølge og dyrke den lyst. Faktisk så meget at det er blevet mit levebrød. Og jeg elsker det! Jeg oplever heldigvis de positive emotioner på mange andre måder også, men jeg kan selv blive endnu bedre til at dyrke og opsøge dem. Min egen iboende dårlige samvittighed er jeg alene med, for jeg oplever faktisk aldrig at andre bebrejder mig, når jeg vælger mig selv til.
Forskning indenfor den positive psykologi viser, at der er evidens for at ting/handlinger der skaber positive emotioner, er en vigtig brik i puslespillet om at leve det gode liv. Positive emotioner er en slags følelse enten af glæde, tilfredsstillelse, fred, inspiration, håb, nysgerrighed eller kærlighed.
Martin Seligman (Psykolog, forfatter og “opfinder” af begrebet Positiv Psykologi) har skrevet tykke bøger om emnet, som jeg naturligvis har pløjet igennem. Så skråt op med den dårlige samvittighed, og så gælder det om at gøre teori til praksis! Børn er jo fabelagtige til at gøre de ting de har lyst til, og det kunne vi voksne godt lære lidt af.
Ham dér den glade fyr, er min 6-årige krudtugle Vitus, der nyder livet. Han har da lykkeligt glemt alt om at rydde op på værelset og nyder livet i fulde drag!
Jeg kender det. En løbetur gør godt og er sgu’ langt sjovere end 100 meter tøjvask mm. Så det må tages i den rækkefølge, så kommer man også glad hjem. Når det så er sagt, så er jeg ikke så samvittighedsramt som min kæreste. Men er det ikke generelt for os mænd?
Flow – Det hele handler om at føle flow.
Når man har en passion for noget og dermed går 100% ind i denne “ting” man har, så kan man godt have en følelse af at andre ikke forstår en, og at man skal argumentere for hvorfor man synes det er dejligt at løbe i to timer om søndagen, samle LEGO biler selv om man er 56 eller andet. Graden af sin passion spiller også ind på hvor meget eller hvor lidt man føler man skal “stå til ansvar” for.
Hvis man bliver høj, glad frisk, positiv, overskudsagtig osv, og dermed føler overskud af sin passion og den kan passe ind i dagligdagen, så skal den bare forfølges. Hvis man ikke gør det, så lægger man låg på sine egne ønsker og drømme, og man er i bund og grund ikke en super glad og tilfreds person. Men hvis man derimod får lov at udleve sin passion, så vil det også smitte af på ens omgivelser, hvis de kan mærke positivitet, glæde og overskud – FLOW – så sker der noget i dem, og de er mere glade.
Rune- Jeg er enig i at det nok primært er kvinder der lider under samvittighedskvalerne 😉 Og at det ikke er mændene der bebrejder dem, men kvinderne selv!
Hasse- FLOW er en meget central del af positiv psykologi i tråd med positive emotioner og styrker. Ofte vil man i selve flow-situationen ikke tænke over at man nyder det, men først i efterrefleksionen. Man er nemlig så opslugt af handlingen og opgaven, at man ikke er selvbevist og vurderende, men snarere i ét med den handling man foretager sig. Tak for input! Tror jeg vil lave et indlæg om FLOW i nærmeste fremtid 🙂