Jeg tror sjældent jeg bliver beskyldt for at være stille, men det har været tilfældet de seneste dage efter en gang virus på stemmebåndet. Nu lyder jeg mest som en rusten trompet.

I fredags havde jeg dog alligevel fornøjelsen af at være på Bogforum i Bellacenter for at blive inspireret og få en på opleveren, sammen med Solsikken – en af mine gode veninder.
Jeg kunne desværre ikke smalltalke med så mange som jeg plejer, så slog øjne og ører helt ud i stedet og prøvede ikke at virke alt for provokerende, når jeg bogstavelig talt ikke kunne svare på en masse flinke folks henvendelser. Solsikken agerede heldigvis tolk det meste af tiden.

Jeg gik shop amok i Politikens Forlag i en del selvhjælpsbøger, for er der ikke altid noget der skal fikses!? Dem glæder jeg mig til at læse. Og jeg faldt så over en ny bog af Anna Bogdanova (fedt navn på en bogmesse), som har udgivet “Skyhøj Forbrænding med- 4 x 15 minutter om ugen”. Jeg købte den ikke, da jeg i forvejen har et helt bibliotek af bøger, og fordi forbrænding er et af de områder i mit liv, hvor jeg ikke har et issue. Men så skete det morsomme at jeg tilfældigvis kom til at sætte mig på en stol, lige som et miniforedrag med forfatteren af bogen skulle starte.

messe
Bogen er for folk der ikke rigtig kan komme i gang med at træne og dem der træner for meget og hvor kroppen er stresset og derfor sætter paraderne op og lukker ned rent stofskiftemæssigt. Så jeg blev siddende lidt, og fik hendes bud på hvordan man bør guide folk til at komme i bedre form, tabe sig osv. Ingen er ens, og alle skal derfor have skræddersyede planer. En af hendes pointer var at restitutionen og balance i kroppen er noget af det vigtigste for at få succes med ændringerne i kroppen.

Og det er lige vand på min mølle om hvorfor man bør restituere og ikke køre sig selv helt i hegnet. Mange løbere og især nybegyndere, eller dem der starter op 1. januar og giver den fuld skrue med nytårsfortsættet, ryger lige fluks ind i skader. Det er alt fra skinnebensbetændelse, ondt i knæene, flere infektioner, søvnløshed, mangel på energi og efterhånden nedsat lyst til at træne.

Derfor er det af stor betydning at du:
* Lytter til din kropsfornemmelse
* Får lagt en træningsplan ( Juliecarl.dk 🙂 ), så du ikke risikerer overtræning i din kådhed over at være startet
* Vær opmærksom på at du hurtigt vil mærke en fremgang ved at du ikke bliver så let forpustet, men at sener, led og muskler er lidt tungere i opfattelsen, og har brug for at du ikke øger distance eller intensitet med mere end maks. 10% om ugen. Det er ok at føle sig utålmodig, men prøv at holde igen. Heller bruge et par måneder på at opbygge formen, end at sidde skadet tilbage og se de andre løbe forbi. Øger du mængden med mere end 10% om ugen, vil skadesrisikoen forøges med ca. 60%!
*Er du stresset i al almindelighed, er mit råd at undgå træning med for meget intensitet, da det udløser stresshormoner. Er man ikke stresset, er det intet problem, da det er kortvarigt stress. Men langvarigt og kronisk stress vil blive forværret af det. Her gælder den hovedregel at det kun er lunteture med lav intetsitet der dur.

En ny undersøgelse lavet af DGI påpeger, at hver anden løber får en løbeskade i løbet af et år! Og mange stopper derfor træningen. Så slap nu af, så du kan komme i god form! Og husk at lave nogle stabiliserende øvelser ved siden af dit løb, så musklerne bliver stærke.