Det kan være svært at finde ind i en god rytme med vejrtrækningen, når man løber.  Men du har sikkert oplevet, at når det lykkes, så løber man faktisk bedre. Men hvad virker egentlig bedst?

Jeg har selv øvet mig længe i at trække vejret med næsen, når jeg løber, men det seneste år er det snarere blevet reglen end undtagelsen. Kun når jeg er totalt presset sidst i et konkurrenceløb eller under hårde intervaller åbner jeg munden. Og vejrtrækningen betyder rigtig meget for, hvor hårdt det er at løbe, og hvor godt kroppen kan præstere. Billedet fra Eremitageløbet må bestemt være taget hen mod slutningen, for der er både åben mund og meget lidt overskud at spore 😉

Umiddelbart kan det måske godt synes som om, at man kan få mere luft ind, hvis man lukker gabet op, end hvis luftmængden skal ind gennem de små næsebor. Men selvom, der er mindre modstand, når vejret trækkes gennem munden, og man kan få større mængder luft ind, er der store fordele ved næsevejrtrækning:

– Når man trækker vejret gennem næsen, filtreres, fugtes og opvarmes luften.

– Hvis man trækker vejret gennem næsen, får man en dybere vejrtrækning. Det skyldes, at den indre del af næsen er tæt forbundet med det selvstyrende nervesystem, som stimulerer til et langsommere og roligere åndedræt, så der er mere tid til at trække luften helt ned i bunden af lungerne. Du får altså mere ilt ud i de dybeste dele af lungerne, hvor iltudvekslingen er størst, hvis du trækker vejret gennem næsen.

– Desuden dannes der i næsehulen et stof, der hedder nitrogenoxid, som trækkes med luften ned i lungerne. Nitrogenoxid udvider blodårerne, så en større mængde af blodet iltes, så der er en større tilstedeværelse af ilt på celleplan: Op til 10-15 procent højere iltning af blodet. Det kan derfor være en fordel under længere løbedistancer, hvis man trækker vejret gennem næsen. Når jeg er presset og bevidst forsøger at trække vejret med næsen igen, kan jeg se at min puls daler en smule.

lunger

Men hvad så, hvis man er forkølet og dermed er forhindret i at trække vejret gennem næsen? Så er man vel nødt til at trække vejret gennem munden?!

– Nej, faktisk vil jeg anbefale, at man så sørger for at pudse næsen rigtig godt, inden man løber, og så stadig væk prøver at trække vejret gennem næsen. For hvis man trækker vejret gennem munden, øger man slimproduktionen i slimhinderne, og så stopper man faktisk endnu mere til. Ofte løber jeg bare lidt langsommere, og så åbner luftvejene i næsen automatisk efter lidt tid.

Men det er ikke nødvendigvis noget, man bare kan beslutte sig for at gøre, det kan godt kræve lidt øvelse at lære sig selv det.

– Det kan altså godt være svært, især ved høj intensitet, at trække vejret gennem næsen. Men man kan træne det ved at varme op i 10 minutter og her sige til sig selv, at da skal man trække vejret gennem næsen. Og så i øvrigt bare fortsætte med det, så længe man kan. Men når det begynder at blive svært, skal man gå over til at trække vejret, som man plejer.

Udånding via munden er helt ok, men forsøg at gøre udåndingen længere end indåndingen. Helst ind på fx. 2 og ud på 4. Ofte løber jeg 2/3, men Rom blev heller ikke bygget på én dag.

Jeg har bemærket at jeg til konkurrencer trækker vejret forbavsende langsomt i forhold til mange andre deltagere, som virkelig får hevet noget luft igennem maskineriet. Min egen teori er, at jeg udnytter ilten bedre, og derfor har en langsommere frekvens. Prøv selv!Jeg kan anbefale ALLE og især astmatikere at læse bogen “Luk din mund”, som kan lånes på biblioteket. Den har været guld værd for mig, også selv om jeg ikke har astma, men blot kender til stresset vejrtrækning ind imellem. Det er pist væk, og metoden virker øjeblikkelig. Til gengæld er det vildt nemt 🙂luk_din_mund-ny