dhl2014

Mange af jer har nok set, at der på Facebook for tiden, popper en hel del frivillige challenges eller udfordringer op, som man opfordres til at tilmelde sig.

Det kunne være “1000 armbøjninger på 7 dage” eller “Januar Challenge -Løb 100 km. på 31 dage”. Jeg kom til at tilmelde mig udfordringen med de 100 km., fordi at jeg så at 950 andre mennesker havde gjort det samme. Og fordi at jeg kommer over de 100 km. uden problemer i forvejen. Men også fordi, at det er sjovt at være en del af et fællesskab.
Den med armbøjningerne, end ikke overvejede jeg. Jeg kan kun tage 10 på knæene. Jeg er jo løber!

Og lur mig, om der ikke sidder andre af jer derude, der falder for gruppepresset og lader jer flyde med af strømmen?

Mit råd er, at hvis du ikke i forvejen er en god og stabil løber, så start i stedet med at få lagt en træningsplan og følg den. Særligt i starten, hvor du skal bygge dit væv og form op. Ellers risikerer du at blive sat helt i stå pga. skader, som ondt i knæene eller skinnebensbetændelse.

Når jeg coacher folk, tager jeg altid udgangspunkt i deres nuværende form og forfatning, og lægger træningsplanen ud fra det udgangspunkt. Hvis en person er nybegynder og vil løbe et halv- eller helmaraton 12 uger efter, er det urealistisk. Ligesom det er en dårlig ide at løbe 5 km. uden at have trænet sig op til det.

5 km. er langt for en utrænet person. Også selv der er tale om et nytårsforsæt. DHL Løbet falder desværre ind under samme kategori, og det er imponerende hvor mange mennesker der én gang om året tager turen. Hatten af for fællesskabet, men man skal ikke narre sig selv og tro at det er sundt eller godt for kroppen. Det er langt sundere at gå eller lunte 1 km. 5 gange om ugen, i en opstartsfase.

Så blot en lille kærlig reminder om, at lidt er godt, men meget på én gang, er ikke bedre.

Komiform