Der skal normalt en del til at lukke tale- eller skrivestrømmen ned for mit vedkommende, men med en coronakrise, der klæber til det meste af ens vågne bevidsthed, så har jeg immervæk haft svært ved at komme med noget begavet at sige de sidste to ugers tid. Især når det vedrører ‘løb’ og det at give gode råd fra mig som løbecoach! Det falder ligesom til jorden midt i en corona-krigszone.

Hver gang jeg har sat mig ved tastaturet og skrevet noget ned, så har verden nået at ændre sig, eller også har mine gakkede ideer til opslag med galgenhumor allerede set dagens lys, og er blevet en døgnflue. Tænkt bare på hvor grotesk og sjovt det var med toiletpapir-jokes for blot en uge siden! Når man ser en nu, så er det bare so last year!

Så jeg har istedet koncentreret mig om at agere skolelærer, madmor, rengøringskone, nyhedsnarkoman (det tager mindst halvdelen af de vågne timer), og så selvfølgelig løber. Der er lige nu kun Lægens bord, Olsen Banden, Bonderøven eller feel good genudsendelser, der giver lidt ro på og får flyttet opmærksomheden for en stund, foruden gode og tiltrængte løbe- eller gåture i nærområdet.

Jeg kunne jo godt have skippet en enkelt time på TV2 News og brugt tiden på at skrive et råd om at holde afstand på løbestierne, men den er efterhånden sivet ind hos de fleste ved deres fulde fem. Så den forretningside er virkelig elendig, hvis det handler om min overlevelse rent økonomisk. Og hvem fanden går lige nu op i om man får sidesting efter at have spist en burger, om man skal tage vanter på eller lade foråret sejre, om det er normalt at tisse lidt i bukserne på løbeturen (ja, det er det faktisk) eller om luntetempoet skal være 5.45 eller 6:48 minutter pr kilometer? For kan det ikke være utrolig ligegyldig? Sat helt på spidsen så er det fuldstændig ligegyldigt, særligt sammenlignet med sygdom og død.

Når jeg så alligevel har sat mig til tasterne nu, så er det fordi det ikke er ligegyldigt om vi bevæger os eller ej. På individ- og samfundsplan er det utrolig vigtigt at vi får rørt os hver dag. Mange af os har tendens til at bevæge os mindre og proppe mere i munden lige nu. Det er en loose-loose-situation, og særligt fordi det her corona-shit kan vare i månedsvis. Men det er jo så synd for os, og vi skal jo følge med i nyhederne og spise chips og snacks til presseudsendelserne som var det Dronningens Nytårstale! Ofte til meddelelserne om at vi skal blive indendøre, og så tømmer vi det sidste af chipsposen, så de ikke ligger der og bliver bløde.

Men kalorierregnskabets time kommer!

Jeg er ikke et hak bedre end alle andre, og tager det der ‘madmor’ ret seriøst, da jeg både bager OG smager hver dag lige nu, selvom kosteksperterne siger at vi bør spise mindre end normalt, hvis vi sætter motionsmængden ned. WHAT????
Det er faktisk unfair, at det er så meget lettere at tage på end at tabe sig.  Selvom jeg stadig går mange ture med familien og også løber hver anden dag, så skal der ikke mange stykker chokoladekage til, før at sådan et kalorieregnskab mere er til ens bagdel end fordel.
Men måske er det bare sådan under coronakrisen: Penge fosser ud – kalorier fosser ind? Ren yin og yang. Men at vende den om er virkelig en svær øvelse.

Så personligt har jeg besluttet mig for, at tænke lidt mere over hvad jeg putter i munden (fra nu af), og at fortsætte den gode stime med bevægelse hver dag. Jeg er selv nødt til at tage ansvar og jeg kan ikke give coronaen skylden for alt, selv om jeg har lyst til det.

Men vigtigere end alt er bevægelse, så her kommer en bunke inspiration jeg har samlet sammen til jer alle sammen.

Corona Motiona

Burde jeg som træner lave nogle hjemmevideoer med gode øvelser til jer, som kan inspirere til bevægelse???? Vi drukner jo allerede i dem, hvilket sådan set er meget godt, så indtil videre har jeg ikke tænkt mig at agere Jane Fonda i baghaven. Med mindre nogen insisterer, men jeg har desværre kun gemt mine benvarmere og gamle gamazer i skuffen og ikke min g-strengs aerobicdragt fra 90’erne. Den er røget ud, så det ville blive i mør Arena-badedragt og den er ikke super pæn altså.

Men jeg vil gerne sende en kraftig appel til at man får bevæget sig hver dag. Det gælder både voksne og børn. Så her kommer lidt forskellige input for alle aldre:

 • LÆR AT LØBE UNDER CORONAKRISEN:
  Har du/I fået mod på at lære at løbe, eller har et ønske om at blive bedre til at løbe  uden at få skader, så læs mine gode råd her. 
 • Lær at løbe

  Lær at løbe under coronaen

   

 • GÅ-GÅ-GÅ:
  Få gerne gået de 10.000 skridt om dagen som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det kan være over flere omgange eller i et stræk. Husk blot at holde afstand, medmindre du er en af de udfordrede der skal/bør blive hjemme og må trampe rundt i ring.
  Som inspiration kan du læse mit blogindlæg om gangtræning her.

  Forslaget om en gåtur, kan dog få de fleste store børn og teenagere til at se mere trætte ud end normalt, så sælg den ind på en god måde. Fx. kan de gætte hvor mange skridt familien sammenlagt går på turen, eller man kan have et ærinde såsom at gå forbi og se den nye isbar der snart åbner, se det store træ der væltede i stormen mv. Når  jeg går ture alene, har jeg næsten altid en lydbog i ørerne og det er lokkemad nok for mig (pt. ‘Jeg er pilgrim’ af Terry Hayes – sindsyg god krimi). I disse uger holder Gyldendal også 30 minutters  ‘Live Forfattermorgen‘ på facebook hver morgen fra 8.30-9. Love it!

  gå gå gå

  Gåture er vigtige under coronaen

   

 • HUSK BEVÆGELSE I LØBET AF DAGEN:
  Har du stillesiddende arbejde på hjemmekontoret, så sørg for at rejse dig op og og få kredsløbet i gang med hyppige mellemrum. Mindst to gange i timen. Det gælder uanset om du er i god eller dårlig form allerede. Du kan ligefrem iscenesætte det og gå eller løbe op og ned ad trapperne et par gange, lave lidt lette styrkeøvelser på stuegulvet, svinge støvsugeren, dyrke noget sex (måske ikke hver time), bruge sjippetovet (ikke samtidig!) eller noget andet der lige får kredsløbet til at cirkulere igen. Hvis du har børn der kræver dig, er det nok ikke en udfordring for dig det her, da du tværtimod har svært ved at sidde ned i mere end 5 minutter af gangen 😉

  Sjip i stuen

  Sjip derhjemme under coronaen!

   

 • STYRKETRÆNING FOR DUMMIES:
  Foruden kredsløbet, så skal der også trænes styrketræning, og det er piece of cake (choko?), derhjemme på stuegulvet eller ude i haven.
  Jeg har fået for vane at starte dagen med et 15 minutters styrkeprogram, som ungerne og jeg laver hver morgen i hverdagene. De var meget skeptiske, da de hørte deres entusiatiske mor, fortælle dem på 1. lukkedag, at det her skulle de lave hver morgen indtil skolen åbnede igen! Og nu er det blevet sådan at de kommer helt af sig selv, når jeg kl. 9 fyrer op for Kevin Lyttle og ‘Turn me on’  om morgenen. Så løber de ud i køkkenalrummet og skynder sig at sætte Gilli på i stedet, og stiller sig klar på hver deres måtte i stuen. Det er faktisk ret fedt! Først går vi bare på stedet med kraftige bevægelser, laver jitterbug, og andet opvarmningshalløj, og så gennemgår vi 4-5  øvelser for alle muskelgrupper. Det er virkelig optur og ville aldrig have fundet sted, hvis det ikke var for coronatiden.Der findes tonsvis af inspiration på nettet, men min løbebuddy Dorthe sendte en youtubevideo til mig for nylig, som er et simpelt, men hårdt,  25 minutters træningsprogram. Det laver jeg typisk i en 15 minutters lightudgave med ungerne.

  Coreøvelser

  Lidt andre øvelser velegnet til stuegulvet!

   

 • PLANKECHALLENGE: 
  Du kan også være med i min plankechallenge tilbage fra 2015, hvor jeg testede mig selv ved udgangspunktet og efter en måned. Kan du slå mon den???
  Se Dag 1 og Dag 30 – HUSK LYD 😉

 

 • TEST DIN BALANCE:
  For løbere er det essentielt med en god balance, da det giver et bedre løb og færre skader. I videoen kan du se forskellen på min tidligere kollega Lasse i KSO og mig selv. Testmetoden består i at man skal stå på et ben, krydse armene og lukke øjnene, når balancen er fundet. Prøv at se om du kan stå sådan i 60 sek. uden at miste balancen …… Hvis du ikke kan stå i 60 sekunder, bør du styrke din core yderligere, samt træne balancen, fx. ved at benytte en balancepude. Se videoen med balancetest her.Håber I fik lidt inspiration til at klare jer den næste uges tid igennem – og ellers smækker jeg noget mere op. Send mig gerne en mail, hvis der er andre ønsker til inspiration.Hold jer nu sunde og raske derude!

  Luftkram fra Julie