Jeg har siddet og skrevet på en artikel om løb og det at komme til at tisse i buksen. Og når nu jeg var under bæltestedet, så blev jeg inspireret til at skrive om et andet stort problem – og tabu:
LØBERMAVE
Jeg har ikke selv problemer med at TALE eller skrive om, at jeg har skidt bag de fleste træer eller buske om Utterslev Mose! Jeg foretrækker ligefrem buskene frem for de offentlige toiletter. Men jeg synes det er SKIDE irriterende, at jeg må afbryde mine løbeture så ofte, fordi der pludselig opstår en spontan trang til at hive bukserne ned.
Udover at det er irriterende, at få koldsved indtil det rette buskads dukker op, så synes jeg også det er temmelig pinligt at blive taget i at være en kratlusker. Så hvis jeg skal løbe en lang tur om vinteren, hvor der ikke er blade på træerne, vælger jeg ofte at droppe den neongule Goretex jakke, så jeg ikke lyser op som et andet juletræ.
Jeg tænker jo, at alle løbere før eller siden oplever fænomenet. Jeg har brugt en halv nytårsaften på at diskutere emnet over champagnen. For min bordherre påstod, at det vel bare handler om, at klemme ballerne sammen til man er hjemme! Hvis du selv har prøvet det, så er det temmelig ubehageligt at løbe med skidetrangen, så den får 100% opmærksomhed. Har endda været så meget i krise, at jeg lige kom til at give slip 20 sekunder for tidligt! Vintertights er en guddommelig opfindelse 🙂
En god nyhed til busk-skiderne er dog, at risikoen for kræft i tarmene er lavere, fordi affaldsstofferne ikke befinder sig så længe i kroppen! Så det er ikke kun skidt.
Men nu har jeg undersøgt emnet til bunds. Og her er de bedste råd jeg kan give videre:
Årsagen Til Løbermave
- Studier har vist at maden passerer meget hurtigt gennem tarmene, når man er fysisk aktiv
- Når du ‘stresser’ systemet, får du behov for at tømme tarmen. Det er en fysisk reaktion på belastningen
- Hvis du lider lidt af forstoppelse og ikke har været på toilettet lige inde løbeturen, sætter det gang i skidetrangen
- Indholdet i tarmene bliver rystet og løsnet
- Det er ikke kun HVAD du har spist, men også HVORNÅR.
- Det er meget individuelt fra menneske til menneske, hvad der er årsagen.
Det kan du gøre
- Sørg for at komme på toilettet inden løbeturen. Den er indlysende!
- Undgå at spise i mindst 2 timer før løbet, så du ikke har noget i mavesækken
- Undgå kost med højt fedtindhold
- Undgå koffein i timerne før løbeturen – med mindre du udnytter det aktivt INDEN du løber
- Undgå for meget sukker i kosten generelt
- Prøv at skrive ned, hvad du indtager og hvornår, og se om der er et mønster i det.
- Prøv at undgå frugt og andet syreholdigt op til løbeturen
- Spis generelt groft og varieret, så du opretholder en god fordøjelse
- Få væske nok og undgå forstoppelse
- personligt hopper jeg lidt på stuegulvet inden løbeturen, i håb om at få det fixet hjemmefra
Til konkurrencer
Undgå for det første, at afprøve nye produkter under løbet, såsom gels, energidrik, energibare og andet, som ikke tidligere er afprøvet i din træning. Det kan give ondt i maven og årsag til en smuttur på toilettet eller i vejkanten.
Meget sukker under løbet giver kvalme. Kroppen kan optage cirka 1–1,5 gram kulhydrat per kilo kropsvægt per time. Når det er varmt optager kroppen mindre kulhydrat og sveder mere. Derfor skal indtagelsen af energi mindskes ved blandt andet at drikke mere vand. Kroppen optager 750-1.000 ml vand i timen.
Jeg selv fik kramper og sidestik til BT Halvmaraton i søndags, fordi jeg tog en gel under løbet. Jeg indtager aldrig noget under min træning, så det er et klart signal til mig om at kroppen ikke synes det var godt. Og det kostede mig en personlig rekord. Jeg har heldigvis aldrig selv måtte stoppe til en konkurrence, men til samtlige halvmaratonløb har jeg fået sidestik. Til Copenhagen Half Marathon i september, vil jeg undgå væske eller energi på løbet. Det kan lade sig gøre, da jeg kun er i gang halvanden time og fordi jeg er vant til det. Ellers vil jeg fraråde at springe væskedepoterne over.
Jeg vil selv prøve at lave en liste over hvad jeg spiser, drikker og hvornår jeg gør det. Så må tiden vise, om det er noget der virker. For så kan jeg planlægge mig ud af problemet.
Vi ses på stierne!
Læg en kommentar