Jeg har efterhånden en større samling af bøger om lykke, trivsel, meditation og mindfulness, vejrtrækningsteknikker, coaching, terapi og naturligvis løb! De fleste har jeg læst fra start til slut og andre skimmet igennem. Når alt kommer til alt, handler det om at jeg interesserer mig for det. Og særligt fordi jeg har afprøvet en hel del af teknikkerne, hvis der har været udfordringer i mit eget liv. Ind imellem kan tingene føles teoretiske, men i positiv psykologi må man også gerne mærke de negative følelser. Det er mere et spørgsmål om at holde sig nogenlunde oven vande, når lokummet brænder. Fordi basis er i orden. Her kommer “PERMA” ind i billedet, men mere om det senere.

Bibliotek hos mig

Der findes flere teorier om hvad den menneskelige trivsel egentlig er for noget, og det er noget der forskes en hel del i. Amerikanske Martin Seligman, professor i psykologi og forfatter af flere bøger, arbejder med positiv psykologi, tillært hjælpeløshed, depression og optimisme. Han har sammen med nogle større prominente institutioner forsket i hvad lykke er, og er nået frem til at lykke ikke er det rette ord, men snarere trivsel. “Lykke” kan nemt blive stemplet ved, at man skal gå rundt og ligne en glad smiley hele tiden 🙂  Men der er flere facetter! Lykke alene giver ikke livet mening, og mening er væsentlig for trivsel.

Begrebet PERMA  består af 5 elementer, som man kan stræbe efter for at have de bedste betingelser for at trives:

P: Positive emotioner (hvoraf lykke og livstilfredshed er aspekter)
E: Engagement (muligheder det giver os, når vi kender og bruger vores personlige styrker)
R: Relationer (betydningen ved at skabe gode og nære relationer)
M: Meningsfyldthed (hvordan denne er afgørende for at leve et liv med betydning for en selv og andre)
P: Præstation (A: Accomplishments) og forståelsen for styrken af ens drivkraft, når mål tager udgangspunkt i hvem man er, frem for hvem man tror man bør være.

Begreberne skal ikke ses som enkelte elementer, men i samspil med hinanden. Jeg har tidligere på bloggen skrevet om både positive emotioner og personlige styrker, men jeg vil gerne gå dybere ned i det. Vi skal HELT ind i sindet! 🙂 Så dette vil der komme flere indlæg omkring.

Mit behov for at løbe, ser jeg som et samspil af flere af PERMAS elementer. For mig skaber det både positive emotioner, meningsfyldthed, giver gode relationer, og i høj grad præstation (Især når jeg laver ny rekord!) og det er noget jeg engagerer mig meget i. Så jeg skal ikke anstrenge mig særlig meget, når det kommer til løberiet, for det trækker helt naturligt i mig.

I morgen aften er jeg blevet inviteret til et spændende foredrag om lykkeforskning på Københavns Rådhus ved Meik Wiking (Direktør ved Institut for Lykkeforskning). Jeg vil komme med et lille referat på fredag. Og så kan jeg også fortælle, om pandekagerne er ligeså gode som rygtet siger.